Wegański żurek

Oczywiście każdy w Polsce zna żurek! To chyba najbardziej popularna zupa. Ale muszę się Wam do czegoś przyznać. Pierwszy, prawdziwy żurek zjadłam… na studiach! Tak. W moim rodzinnym domu żurek nie był tradycyjną, wielkanocną zupą, tak jak chyba w większości polskich domów. Aczkolwiek myślę, że chyba nadrobiłam zaległości, bo od kiedy parę lat temu zrobiłam pierwszy żurek to robię go średnio raz na miesiąc 😀

Ten wpis jest pierwszym z serii, który postanowiłam stworzyć. Będzie to seria, w której znajdziecie tradycyjne polskie potrawy, ale w wersji wegańskiej! Jeee! Nie wiem jak Wy, ale ja się strasznie jaram tym pomysłem. Co Wy na to?

Wegański żurek

Zacznę od tego, że żurek to moja ulubiona zupa i od czasu do czasu nachodzi mnie tak wielka ochota na jej przygotowanie, że nie tracę nawet chwili i nastawiam zakwas. Oczywiście zakwas zawsze robię sama i tylko taki uznaję. Żurek musi być przede wszystkim kwaśny, mocno majerankowy i podany w chlebku. Każdy ma swój idealny żurek. Bo umówmy się, ale może on występować w na prawdę wielu formach. Gęsty, rzadki, z dużą ilością warzyw, małą, z białą kiełbasą, z jajkiem, boczkiem, ziemniakami. Kiedyś mój żurek również obowiązkowo zawierał kiełbasę i jajko, teraz oczywiście z nich zrezygnowałam i wiecie co? Wcale mi ich nie brakuje. Jak się okazało kwintesencja tkwi w samej zupie, którą można z powodzeniem przygotować na wywarze warzywnym.

Wiem, że dla wielu osób, które nie zna kuchni polskiej, żurek ma smak „egzotyczny”. Wynika to z tego, że kwaśne smaki, które można znaleźć w żurku, chłodniku czy ogórkach kiszonych jest charakterystyczny dla naszej kuchni. I choć dla nas jest czymś zupełnie naturalnym, to dla wielu osób, które pierwszy raz mają z nim do czynienia może być zaskoczeniem. Z tego jednak co słyszałam od znajomych z zagranicy, każdy kto żurku spróbuje to od razu się w nim zakochuje 🙂

Wegański żurek

2 porcje

czas przygotowania: ok. 2h

Składniki:

zakwas:

500ml wody (ciepłej, ale nie gorącej)

mąka żytnia 50 g

płatki owsiane 50 g

skórka z 2 kromek chleba żytniego

2 ząbki czosnku

3 ziarna ziela angielskiego

3 ziarna pieprzu czarnego

2 liście laurowe

bulion:

włoszczyzna (marchew, korzeń pietruszki, natka selera lub 1/4 korzenia, por)

5g suszonych grzybów

2 ząbki czosnku

cebula 1 sztuka

2 ziarna ziela angielskiego

3 ziarna pieprzu czarnego

2 liście laurowe

szczypta sola

1/2 łyżeczki chrzanu

1 łyżeczka majeranku

1/3 łyżeczki tymianku

sól i pieprz do smaku

koperek do posypania

chleb do żurku lub pure z ziemniaków do podania

Wykonanie:

Na 4 dni przed planowanym przygotowaniem żurku nastawiamy zakwas. Wszystkie składniki mieszamy w słoiku i odstawiamy na 4 dni pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.

Należy uważać aby zakwas się nie zepsuł! Włoszczyznę zalewamy wodą (tyle aby warzywa były przykryte). Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe.

Warzywa z patelni przenosimy do garnka z włoszczyzną. Dodajemy grzyby i gotujemy ok. 1.5 godziny. Bulion przecedzamy przez sitko. Do garnka przelewamy ok. 200 ml bulionu i dodajemy pokrojoną marchewkę z bulionu.

Stopniowo do bulionu dodajemy ok. 300 ml przecedzonego zakwasu (lub więcej, jeżeli lubimy). Doprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i świeżym koperkiem.

Podajemy w chlebku do żurku lub z pure ziemniaczanym.

Vegan żurek (sour rye soup)

Żurek is a traditional, sour soup mainly prepared during Easter from leaven. You can get it in almost every restaurant with Polish food. If you will have the opportunity – try it! Or prepare it by yourself with this recipe 🙂

2 servings

preparation time: about 2h

Ingredients:

leaven:

warm water (not hot) 500 ml

rye flour 50 g

oats 50 g

peel from 2 slices of rye bread

garlic 2 cloves

allspice 3 grains

black pepper 3 grains

2 bay leaves

veggie broth:

soup vegetables (carrot, parsley, celery leaves or 1/4 root, leek)

dried mushrooms 5 g

garlic 2 cloves

1 onion

allspice 3 grains

black pepper 3 grains

2 bay leaves

pinch of salt

grated horseradish 1/2 teaspoon

marjoram 1 teaspoon

thyme 1/3 teaspoon

salt and pepper

fresh dill

bread or potato pure for serving

Instrucions:

Set up leaven four days before the planned preparation of żurek. Mix all ingredients in the jar and leave it under cover (stir occasionally). Be careful, the leaven can mildew!

Pour water over soup vegetables in a pot until covered. On a bit of oil, stir chopped onion, garlic, allspice, black pepper and bay leaves. Toss the veggies from the pan to the pot.

Add mushrooms and boil the broth about 1,5h. Strain the broth. Pour 200ml of broth to the pot and add sliced carrots. Slowly stirring add 300ml of leaven (or more if you like).

Season with marjoram, thyme, salt, pepper and fresh dill. Serve in bread or with potato pure.

 



  • Bardzo chętnie zjem taki żurek 🙂 Mniam…Pyszna propozycja 🙂

  • Tak podany prezentuje się zjawiskowo 🙂

  • Świetny pomysł! My już robiłyśmy wegańskie gołąbki, bigos, smalec, pierogi ruskie itp 😀 Zawsze jest to przepyszny eksperyment 😀

    • Już się nie mogę doczekać jak to wszystko zrobię 😀 W następnym wpisie z tej serii planuję właśnie wegański smalczyk 🙂

  • Bardzo fajnie podany i na pewno smakuje świetnie 🙂

  • Uwielbiam te chlebki do żurku, są takie stylowe :).

    • I jakie smaczne 😀 Uwielbiam jak są tak delikatnie zmiękczone zupką, a jednocześnie ta chrupiąca skórka, mniam! 😀

  • Uwielbiam żurek. U mnie bardzo często jest w dość podobnej wersji. A podany w chlebkach prezentuje się super 😀

  • Hmm wegańska wersja. Dla mnie i tak najlepszy jest żurek z jajkiem 😉

  • Ada

    Żurek jadłam w swoim życiu jakieś 3 razy. Nie lubiłam go właśnie dlatego, że zawierał kiełbasę i jajko co dla mnie w zupie było abstrakcją ;D

  • Bardzo lubię żurek i chociaż z jajka w żurku nie mogłabym zrezygnować, to już z kiełbasy bardzo chętnie.