Wegańskie 2-warstwowe Ciasto Czekoladowe

Delikatne i wilgotne 2-warstwowe, wegańskie ciasto czekoladowe z kokosem i orzechami pekan.

Wegańskie 2-warstwowe Ciasto Czekoladowe

Wegańskie 2-warstwowe Ciasto Czekoladowe

czas przygotowania: ok. 25 minut

koszt: ok. 5 zł

Składniki:

ciasto:
160 g mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
45 g cukru lub ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml mleka roślinnego
aromat waniliowy
35 g oleju
1 łyżeczka nasion chia (wcześniej wymieszane z 4 łyżkami wody i odstawione na 15 minut)
krem:
45 g oleju kokosowego
50 g cukru pudru
3 łyżeczki kakao
45 ml mleka sojowego
1 łyżeczka mąki pszennej
15 g wiórków kokosowych
20 g orzechów pekan

Wykonanie:

Mieszamy suche składniki na ciasto, a następnie dodajemy pozostałe. Po dokładnym wymieszaniu przenosimy do foremki i pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut.

W tym czasie w rondelku mieszamy wszystkie składniki na krem. Wykładamy krem na wystudzone ciasto i wstawiamy do lodówki.

Vegan 2-layer Chocolate Cake

Delicate and moisty 2-layer, vegan chocolate cake with coconut and pecans.

time of preparation: 25 minutes

Ingredients:

cake:
160 g of wheat flour
3 teaspoons of cocoa
45 g of sugar or xylitol
1 teaspoon of baking powder
200 ml of plantbased milk
vanilla flavor
35 g of oil
1 teaspoon of chia seeds (previously mixed with 4 tablespoons of water and left for 15 minutes)
cream:
45 g of coconut oil
50 g of powdered sugar
3 teaspoons of cocoa
45 ml of soya milk
1 teaspoon of wheat flour
15 g of coconut flakes
20 g of pecan nuts

Instructions:

Mix the dry ingredients into a dough and then add the remaining ingredients. After thorough mixing, transfer to the mold and bake at 180 degrees for about 15 minutes.

At this time, in a saucepan, mix all ingredients for the cream. Pour the cream on a cold cake and put it in the fridge.

 



>
Facebook