Wegańskie a la Monte

Kto chciałby się skusić na domowe, wegańskie monte? Doskonałe połączenie orzechowo-kakaowego smaku! Uwielbiam!

Wegańskie a la Monte

Rzadko kiedy teraz zwracam uwagę na słodycze i desery w sklepie, ale ostatnio rzuciło mi się w oko monte. Nawet nie wiem czy jeszcze dobrze pamiętam jego smak, ale postanowiłam przygotować jego zdrowszą, wegańską wersję 😉

Wegańskie a la Monte

3 porcje (1 ma ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+przygotowanie kaszy)

koszt: 1 porcja to ok. 3.80 zł

Składniki:

80g kaszy jaglanej
500ml mleka roślinnego
45g orzechów laskowych (podprażone)
1.5 kostki naturalnego tofu
3 łyżeczki kakao
40g cukru
syrop klonowy do posłodzenia

Wykonanie:

Kaszę dokładnie opłukujemy, a następnie gotujemy na mleku wg wskazówek na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia i blendujemy z tofu oraz cukrem.

Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zmielone orzechy laskowe, a do drugiej kakao. Dosładzamy syropem klonowym i podajemy razem.

Vegan Monte

Home-made Vegan Monte. A perfect combination of nutty-cocoa flavor! Love it!

3 servings (1 has 300 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+cooking the millet)

Ingredients:

80 grams of millet
500ml of vegetable milk
45g of hazelnuts (baked)
1.5 cubes of natural tofu
3 teaspoons of cocoa
40g of sugar
maple syrup to taste

Instructions:

Rinse the millet, and then cook in milk according to the instructions on the packaging. Set aside for chilling and blend with tofu and sugar.

Divide the mass into two parts. Add the ground hazelnuts to one, and the cocoa to the other. Pure the maple syrup and serve.

 

 



1 thought on “Wegańskie a la Monte”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*