Wegańskie bananowe ciasteczka z karmelem i czekoladą

Kiedyś myślałam, że zrobienie domowego karmelu zajmuje mnóstwo czasu i wysiłku. Ale jak się okazuje byłam w błędzie! Te wegańskie bananowe ciasteczka z karmelem i czekoladą to wspaniały, słodki deser. Mam wyrzuty sumienia? Nie! Taka domowa przekąska od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi 😉

Ostatnio dni mijają u mnie prawie jak w filmie „Dzień Świstaka”, ale mam nadzieję to zmienić. Mam w głowie plan, ale nie wiem czy się uda. Będzie wymagać sporo pracy i zaangażowania.

Wegańskie bananowe ciasteczka z karmelem i czekoladą

Póki co odrywam się od rzeczywistości zajadając się takimi pysznościami. Ciasteczko bananowe + karmel + czekolada. To musi smakować dobrze!

Jeśli mowa o czekoladzie to zawsze używam tej o zawartości kakao powyżej 75%, bez dodatku nabiału i oleju palmowego. Najczęściej nie chce mi się przygotowywać kąpieli wodnej, więc roztapiam ją w mikrofali. Karmel przygotowałam oczywiście na bazie cukru, ale z mleczkiem kokosowym, dzięki czemu ma delikatny posmak kokosa. Mmm polecam! Przygotowanie karmelu jest łatwiejsze niż się wydaje. Warto wcześniej podgrzać mleczko kokosowe i powoli dodawać do skarmelizowanego cukru. To gwarancja sukcesu! Spód zrobiłam z mąki pszennej i banana. Proste? Zdecydowanie tak.

Wegańskie bananowe ciasteczka z karmelem i czekoladą

6 ciasteczek (1 ciasteczko to ok. 300kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+ok. 40 minut w zamrażarce)

koszt: ok. 1,80 zł za ciasteczko

Składniki:

spody:

mąka pszenna 90g

banan 1 sztuka

woda

olej 1 łyżka

karmel:

cukier 60g

mleko kokosowe z puszki 200g

szczypta soli

polewa:

czekolada 134g

Wykonanie:

Banana kroimy na kawałki i zagniatamy z mąką i olejem. Dodajemy tyle ciepłej wody, żeby ciasto nie było sypkie, ale też nie możemy przesadzić bo będzie zbyt lepkie.

Spody wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy karmel.

Na patelnię wysypujemy cukier. W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe. Podsmażamy cukier i kiedy się rozpuści, stopniowo dolewamy mleczko cały czas mieszając.

Gotowy karmel wykładamy na spody i wstawiamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali.

Polewamy ciasteczka czekoladą i wstawiamy na jeszcze 30 minut do zamrażarki. Przechowujemy w lodówce.

Vegan banana cookies with caramel and chocolate

6 cookies (1 cookie – 300kcal)

time of preparation: 30 minutes (+ 40 minutes in the freezer)

Ingredients:

bottoms:

wheat flour 90g

1 banana

water

oil 1 tbsp

caramel:

sugar 60g

canned coconut milk 200g

pinch of salt

frosting:

chocolate 134g

Instructions:

Cut the banana into pieces and knead with flour and oil. Add as much hot water as you need. The cake shouldn’t be too dry or too sticky.

Place the bread on the baking paper and bake for 10-15 minutes at 180 Celsius degrees. Meanwhile prepare the caramel.

Add sugar into the pan. In the saucepan heat the coconut milk. Fry sugar and when it dissolves, gradually add milk while stirring.

Put the caramel on the cookies and place in the freezer for 10 minutes. Melt the chocolate in a water bath or microwave.

Pour chocolate on the cookies and put for 30 minutes in the freezer. Store in the refrigerator.

 

 



  • Uwielbiam domowy karmel! Zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po takie ciasteczko domowej roboty, niż skusić się na jakieś ze sklepu 🙂

  • Pysznie wyglądają i na pewno smakują genialnie 🙂

  • Juliet J.

    W wersji angielskiej jest „ok.” które oczywiście nie znaczy po angielsku tego samego co po polsku 🙂 Ciasteczka wyglądają świetnie, na pewno spróbuję w niedługim czasie 🙂

  • mmm bardzo fajny przepis!

  • Nie robiłam jeszcze wegańskiego karmelu i chętnie skorzystam z Twojej porady, bo planuję jakieś słodkie kuleczki z preparowanego ryżu i właśnie taka krówkowa masa to jest to 🙂 dziękuję!!! a ciasteczka wygladaja mega!

  • O i są te ciacha <3 Bez wątpienia zniknęły by w okamgnieniu 😀 My też często robimy własny karmel 😀

  • ale one muszą być pyszne 🙂

  • potattoe

    Karmel wyszedł przepyszny, ale ciastka po upieczeniu wyszły mi nieco gumowate. Może dodałam zbyt dużo mąki?

    • No niestety to ciasto jest dosyć kapryśne, dużo zależy też od rodzaju samej mąki 😉 Ale i tak mam nadzieję, że smakowało 🙂

  • Wyglądają przepysznie <3 Na pewno skorzystam z Twojego przepisu! 🙂