Wegańskie batoniki

Te wegańskie batoniki są magiczne! Pysznie smakuje każdy gryz 🙂

Uważam, że jest wiele potraw, które mogę opisać jako magiczne. Takie, których każdy kęs to chęć sięgnięcia po jeszcze następny.

Wegańskie batoniki

Ciasto truskawkowe z miodowym serem i kruszonką? Magia!

Zdrowe lody na bazie ryżu? Magia!

W tym przypadku również jest magicznie! No bo jak może nie być, gdy z paru tak prostych składników otrzymujemy batoniki dodające masę energii!

Przepis w wersji video 🙂

Wegańskie batoniki

6 porcji (1 porcja – ok. 300 kcal)

czas przygotowania: 1h (+1h w zamrażarce)

koszt: 2,70 zł za 1 porcję

Składniki:

płatki zbożowe 75 g

miód lub syrop klonowy 35 g

banany 2 sztuki

gorzka czekolada wegańska 120 g

wiórki kokosowe 20 g

orzechy pecan 50 g

Wykonanie:

Płatki zbożowe mieszamy z miodem lub syropem. Wykładamy na papier (tworząc spód jak do ciasta) i pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut.

W międzyczasie banany miksujemy z czekoladą, wiórkami i orzechami. Wykładamy na spód i pieczemy dalej 40 minut. Po wyjęciu i odczekaniu 15 minut wkładamy na minimum 1 godzinę do zamrażarki.

Następnie kroimy. Przechowujemy w lodówce.