Wegańskie bourguignon z grzybami

Wegańskie bourguignon z grzybami – to wyjątkowo pożywny, satysfakcjonujący gulasz (i ma również zaskakująco niską kaloryczność!)

Bourguinon to oryginalnie potrawka z mięsem i warzywnami w czerwonym winie. Jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Burgundii i jest jednym z topowych dań kuchni francuskiej

Jej głęboki smak pochodzi z aromatu duszonych warzyw Doskonale pasuje do pure z ziemniaków i kieliszka czerwonego wina
Wegańskie bourguignon z grzybami

Wegańskie bourguignon z grzybami

2 porcje (1 ma ok. 390 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+1.5 H gotowania)
koszt: ok. 3.20 zł za porcję

Składniki:

1.5 białej cebuli
200 g pieczarek (lub innych ulubionych grzybów)
1 marchew
2 ząbki czosnku
95 ml wina czerwonego
125 ml bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka oleju do smażenia
do podania:
500 g pure z ziemniaków
20 g oliwy
1 łyżeczka dowolnych aromatycznych przypraw (ja użyłam do kurczaka)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy pieczarki, marchew, czosnek i całość smażymy ok. 5-10 minut. Zalewamy winem i redukujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki na gulasz, mieszamy, przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach minimum 1 godzinę.
Pure ziemniaczane mieszamy z oliwą i przyprawami. Podajemy z gulaszem.

Vegan bourguignon with mushrooms

2 servings (1 has 390 kcal)

time of prepearation: 15 minutes (+1.5 H of cooking)

Ingredients:

1.5 white onion
200 g mushrooms
1 carrot
2 garlic cloves
95 ml red wine
125 ml vegetable stock or water
1 tbsp tomato paste
2 bay leaves
1 teaspoon thyme
1 tablespoon frying oil
for serving:
500 g potato puree
20 g of oil
1 teaspoon of any aromatic spices (I used for chicken)
1 teaspoon granulated garlic
salt and pepper to taste

Instructions:

Fry the chopped onion with oil for about 5 minutes. Then add mushrooms, carrots, garlic and fry for about 5-10 minutes. Pour wine and reduce. Then add the remaining ingredients for goulash, mix, cover and bake at 180 Ceslius degrees for minimum 1 hour.
Mix mashed potatoes with oil and spices. Serve with goulash.