Wegańskie brownie z cukinii

Wegańskie brownie z cukinii jest słodziutkie, wilgotne, mocno czekoladowe. Totalnie pyszne! Oj warto było przygotować to brownie. I to tylko z paru składników. Nikt się nie zorientuje, że jest bez dodatkowego tłuszczu i z ukrytą cukinią w środku 😀

Odkąd zrobiłam cukiniowe pancakes wiedziałam, że muszę zrobić jeszcze jakieś słodkości z cukinii. Szczególnie, że teraz jest tak tania! W lodówce miałam jeszcze spory zapas gorzkiej, wegańskiej czekolady, którą dostałam od rodziny, więc trzeba było ją koniecznie wykorzystać. Udało mi się przygotować brownie! Ach udało się 🙂

Wegańskie brownie z cukinii

Wiem, że na moim blogu jest już trochę przepisów na brownie. Moje ulubione to na cieście orzechowo-czekoladowym. Ale hej, sposobów na brownie nigdy nie za wiele, prawda? Tym bardziej, że tym razem to brownie z cukinią i do tego wegańskie.

Dla tych którzy jeszcze nie próbowali cukinii w wypiekach – koniecznie spróbujcie! Nadaje im wilgotności i słodyczy.

Wegańskie brownie z cukinii

Wegańskie brownie z cukinii

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania ok. 40 minut

koszt: ok. 2.80 zł

Składniki:

cukinia 1 mała sztuka (ok. 200g)

syrop klonowy lub miód 55 g

masło orzechowe 115 g

mąka pszenna pełnoziarnista 30 g

kakao 35 g

wegańska gorzka czekolada 90g + 45g na wierzch (pokrojona na małe kawałki)

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Cukinię ścieramy na tarce. Dodajemy do niej pozostałe składniki (oprócz czekolady) i dokładnie mieszamy.

Na koniec dodajemy delikatnie czekoladę. Całość wykładamy do foremki (ja użyłam okrągłej o średnicy 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Posypujemy wierzch resztą czekolady i pieczemy ok. 25-30 minut. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem (najlepiej na noc).

Vegan zucchini brownie

Vegan zucchini brownie is sweet, moist and very chococalte. Delicious! Oh, it was worth to prepare this brownie. Only with few ingredients. Nobody will find out there is hidden zucchini inside it and no additional fat 😀

6 servings (1 serving – 300 kcal)

time of preparation 40 minutes

Ingredients:

1 small zucchini (200g)

maple syrup or honey 55 g

peanut butter 115 g

whole-wheat flour 30 g

cocoa 35 g

vegan dark chocolate 90g + 45g for topping (diced)

Instructions:

Set the oven (190 Celsius degrees). Grate the zucchini. Mix all ingredients (except chocolate). In the end add chocolate and stir.

Put the cake into the form (I used round form with a diameter of 16 cm) lined with baking paper. Sprinkle the top with the remaining chocolate.

Bake for 25-30 minutes.

 



  • Mam jeden przepis na cukiniowe brownie i tak mi przypomniałaś, że dawno czekoladowego ciasta nie robiłam. Coś czuję, że w ten weekend będzie bardzo słodko 🙂

  • Na takie brownie miałabym ochotę 🙂 Pycha 🙂

  • Ajj, ta rozpuszczona czekolada na wierzchu <3

  • Czysty obłęd patrząc na ten filmik <3

  • Fabryka Pomysłów

    brownie z cukinii jest rewelacyjne, mam w planach w tym tygodniu jako drugie śniadanie do pracy 🙂 Twoja wersja równie pyszna, i jeszcze z dodatkiem masła orzechowego, które tak uwielbiam! 🙂

  • Patryk Szafran

    Próbował ktoś zabierać to gdzieś bez lodówki na 5-6 godzin? Wytrzyma czy się rozpadnie?

    • Ważne żeby po zrobieniu wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny (a najlepiej na noc). Ja wzięłam drugiego dnia do pracy i było ok, tzn. miękkie, ale się nie rozpadało