Wegańskie Burgery z Awokado

To idealny dzień na… BURGERY! Jeżeli szukacie zdrowego wydania burgerów i to w roślinnej wersji przychodzę z pomocą. Te Burgery z Awokado są idealnie kremowe, doprawione i sycące. Proste, zdrowe i smaczne!

Wegańskie Burgery z Awokado

Nie potrzeba wiele, żeby zjeść w domu wypasionego burgera. Ten amerykański klasyk w takim wydaniu posmakuje każdemu. Dla mnie taki obiad to zawsze strzał w dziesiątkę.

Wegańskie Burgery z Awokado

2 porcje (1 ma ok. 360 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+15 minut na zmrożenie masy)

koszt: ok. 4,70 zł za 1 porcję

Składniki:

100g ciecierzycy ugotowanej
1 ząbek czosnku
30g mąki ziemniaczanej
1 starta marchewka
1/2 awokado
czosnek, zioła, kmin rzymski mielony, sól, pieprz, chili do smaku
1 łyżeczka tahini
bułka tarta do obtoczenia burgerów
olej do smażenia
do podania:
2 bułki, 1/2 awokado, cebula czerwona, ogórek kiszony, zielenina, musztarda, ketchup

Wykonanie:

Wszystkie składniki na burgery blendujemy na gładką masę (na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną). Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą.

Wstawiamy na 15 minut do zamrażarki. Z masy formujemy 2 duże kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju po 4-5 minut z obu stron.

Podajemy z awokado, ogórkiem, cebulką, zieleniną, musztardą i ketchupem.

Vegan burgers with avocado

It’s the perfect day for … BURGERS! If you are looking for a healthy, plantbased version of burgers, if you don’t have time today, remember this recipe in the coming weekend. These Burgers from Avocado are perfectly creamy, flavored and filling. Simple, healthy and tasty!

2 servings (1 has 360 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+15 minutes in the freezer)

Ingredients:

100g of cooked chickpeas
1 clove of garlic
30g of potato starch
1 grated carrot
half of avocados
garlic, herbs, cumin, salt, pepper, chili to taste
1 teaspoon of tahini
breadcrumbs for burger coating
frying oil
for serving:
2 ban rolls, half of avocado, red onion, pickled cucumber, greens, mustard, ketchup

Instructions:

Blend all ingredients on a smooth mass (at the end add potato starch). If the mass is too thin, add breadcrumbs. Put in the freezer for 15 minutes.

Form 2 big burgers from the mass and coat in breadcrumbs. Fry with oil for 4-5 minutes on both sides. Serve with avocado, cucumber, onion, greens, mustard and ketchup.

 



2 thoughts on “Wegańskie Burgery z Awokado”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*