Wegańskie Burgery z Ciecierzycy po Hawajsku

Wegańskie Burgery z Ciecierzycy po Hawajsku są zdrowe, pyszne i syte. Podane z ananasem i awokado smakują wyśmienicie! Jedne z lepszych wegańskich burgerów jakie jadłam.

wegańskie burgery

Nie wiem czy zauważyliście, ale Polacy lubią „hawajskie” smaki. Dodatek ananasów, mango w wytrawnych potrawach już nikogo nie dziwi, a każdy kto próbował ten chce więcej, bo takie dania są fajnie orzeźwiające i doskonale współgrają smakiem z ostrymi dodatkami. Ja również odkąd pierwszy raz spróbowałam takiego połączenia, a pamiętam to baaardzo dobrze (poszłam ze znajomymi z liceum na pizzę do da grasso i wszyscy jednogłośnie twierdzili, że przynajmniej jedna pizza musi być hawajska. Pomyślałam: hawajska? z ananasem? z mięsem? serem? fuj! przecież to do siebie nie pasuje! Kiedy powiedziałam to na głos, wszyscy patrzyli na mnie jakbym właśnie przyleciała z księżyca! zaprzeczali, namawiali i tak wzięłam kawałek, ale na kawałku się już nie skończyło :D).

wegańskie burgery

Więc odkąd spróbowałam takiego połączenia, bardzo często do niego wracam z prawdziwą przyjemnością.

Czy Wy również lubicie takie potrawy? A może nie próbowaliście? Na prawdę warto. Bardzo nie lubię, gdy ktoś mówi, że czegoś nie lubi, a nigdy tego nie spróbował. Warto próbować nowych smaków, otwierać się na takie doznania. Życie jest po to żeby próbować, a moim zdaniem jedzenie to jedna z przyjemności, jakie możemy z niego czerpać.

wegańskie burgery

Czyż nie jest przyjemnie cieszyć się jedzeniem? Mi sprawia to dużą frajdę i pewnie w dużej mierze dlatego prowadzę tego bloga. Sprawia mi to wewnętrzną frajdę. To moja pasja i mój sposób na przeżywanie życia w jakimś stopniu inaczej. Nie mam telewizora, nie czytam wiadomości w internecie, bo w ogóle mnie to nie interesuje i nie mam zamiaru się denerwować na ludzką głupotą. Ostatnio moja Mama zapytała się czy nudzę się w domu skoro mam teraz trochę wolnego. Nuda? Nie pamiętam kiedy ostatni raz użyłam sformułowania „nudzę się”. Na prawdę. Chyba tylko na nudnych wykładach, z których nie było dokąd uciec.

wegańskie burgery

Ale się rozgadałam 😀 Wbrew pozorom nawet na temat. Tak jak nie lubię nudy w życiu, tak nie lubię nudy na talerzu. A wegańskie burgery zdecydowanie nie należą do nudnych. Z grillowanych ananasem, plasterkiem awokado, ulubionym ketchupem, ach! uwielbiam to, że mogę je jeść i cieszę się tym niby nic nie znaczącym momentem w moich życiu.

Skoro więc mija lato warto sobie sprawić taki egzotyczny, orzeźwiające posiłek, hmm?

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na burgery to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Wegańskie Burgery z Ciecierzycy po Hawajsku

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

ciecierzyca 155g

otręby owsiane 15g

cebula 1 sztuka

marchewka 1 sztuka

czosnek 1 ząbek

papryka czerwona 1/4 sztuki

kolendra świeża

siemię lniane 1 łyżeczka

woda 1 łyżka

sok z cytryny 1 łyżeczka

papryka 1/3 łyżeczki

kminek 1/3 łyżeczki

chili wg uznania

sól i pieprz do smaku

bułka pszenna ok. 80g 2 sztuki

plasterki ananasa, awokado, ulubiony sos, sałata do podania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, paprykę i marchewkę (ok. 3-4 minut). Następnie warzywa miksujemy z ciecierzycą i pozostałymi składnikami oraz przyprawami.

Formujemy 2 burgery, które układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 40 minut (przewracamy po 20 minutach). Burgery możemy również usmażyć, ale mogą się w tedy bardziej rozwarstwiać (ale jeżeli planujemy je podać jak kotlety w towarzystwie pozostałych dodatków to można sobie skrócić tak czas przygotowania.

Plasterki ananasa grillujemy. Burgery podajemy w bułach z dodatkami.

Zapisz

Zapisz



>
Facebook