Wegańskie burgery z domowym pieczywem

Wegańskie burgery to must have dla każdego kto przechodzi na dietę wegańską🍔🌱 Uwielbiam je 💚 Kto też nie potrafi sobie wyobrazić bez nich swojego menu?😉 Ja coraz częściej próbuję roślinnych alternatyw mięsa i jestem niektórymi naprawdę zachwycona. Ostatnio coraz częściej goszczą u mnie burgery od NextLevel, które znajdziecie w Lidlu✌️

Wegańskie burgery z domowym pieczywem

Wegańskie burgery z domowym pieczywem

2 porcje (1 ma ok. 610 kcal)

czas przygotowania: 25 minut (+15 minut pieczenia)

koszt: ok. 4.60 zł za porcję

Składniki:

2 ulubione roślinne burgery
100 g mąki pszennej
50 ml ciepłego mleka roślinnego
10 g świeżych drożdży
10 g oliwy
10 g sezamu
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
do podania:
sałata rzymska, parę plastrów czerwonej cebuli
2-3 ogórki kiszone
4 łyżeczki musztard

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z mlekiem, drożdżami, cukrem, solą i oliwą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 minut.

Po tym czasie formujemy dwie kulki, smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni (na 15 minut).

Smarujemy musztardą i podajemy z warzywami i burgerami.

Vegan burgers with homemade bread

2 servings (1 has approx. 610 kcal)

time of preparation: 25 minutes + 15 minutes of baking

Ingredients:

2 favorite plantbased burgers
100 g of wheat flour
50 ml of warm plantbased milk
10 g fresh yeast
10 g olive oil
10 g sesame
1 teaspoon of sugar
a pinch of salt
for serving:
romaine lettuce, few slices of red onion
2-3 pickled cucumbers
4 teaspoons of mustard

Instructions:

Mix the flour with milk, yeast, sugar, salt and olive oil. Knead the dough and leave it to rise for 30-60 minutes.

After this time, form two balls, brush with milk, sprinkle with sesame seeds and put in the oven at 180 degrees (for 15 minutes).

Spread with mustard and serve with vegetables and burgers.