Wegańskie Burrito

Prosty, ale niesamowicie smaczny farsz do Wegańskiego Burrito na bazie ryżu, czerwonej fasoli i warzyw! Wystarczy niewiele pracy, trochę awokado, jogurtu roślinnego i szybki (farsz można przygotować już dzień wcześniej), sycący obiad gotowy.

Pewnie każda osoba, która jest na diecie roślinnej, ale mieszka z wszystkożercami, wie jak dobrze jest mieć dania, które w łatwy sposób można przygotować dla każdego i w razie potrzeby dorzucić komuś kawałek mięsa. U mnie świetnie w tym przypadku sprawdza się tortilla, bo wystarczy, że dodany do niego będzie kawałek indyka i już mój mąż jest zadowolony i ja też, bo nie muszę przygotowywać dwóch posiłków, ale mogę wykorzystać jedną bazę.

Wegańskie Burrito

Uwielbiam to burrito! Jest niesamowicie smaczne, pożywne i jeszcze raz smaczne 😀

Wegańskie Burrito

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 55 minut

koszt: ok. 5 zł za 1 porcję

Składniki:

 

sałata lub świeży szpinak

1 awokado

16 pomidorków koktajlowych

1 opakowanie jogurtu roślinnego

4 duże tortille (kupne lub domowe):

120g mąki pszennej

szczypta soli

75ml gorącej wody

1 łyżka oliwy

farsz:

1 łyżka oliwy do smażenia

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1/2 papryki czerwonej

210g fasoli czerwonej (gotowanej lub z puszki)

125g kukurydzy z puszki

145g ryżu

170g passaty

250ml wody (+ więcej)

mielony kminek, chili, papryka wędzona, sól do smaku

4 łyżki drożdży nieaktywnych (opcjonalnie, lub wegański ser)

Wykonanie:

Na łyżce oliwy, w garnku podsmażamy cebulę, paprykę i czosnek (2-3 minuty). Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki na farsz i gotujemy ok. 45 minut (od czasu do czasu mieszając i dodając wody, jeśli całość będzie za gęsta i zacznie przywierać do dna).

Jeżeli przygotowujemy domową tortillę to wystarczy wyrobić ciasto z podanych składników, a następnie podzielić na 4 części, rozwałkować i podsmażać na patelni po 2 minuty z obu stron.

Na tortillę wykładamy farsz i dodatki. Zawijamy (lub nie jeśli tortille są małe lub nie mamy na to czasu) i podajemy.

Vegan Burrito

Simple but incredibly tasty stuffing for Vegan Burrito based on rice, red beans and vegetables! Just a little work, avocado, yoghurt, tortilla (stuffing can be prepared the day before) and delicious dinner is ready.

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 55

Ingredients:

salad or fresh spinach

1 avocado

16 cherry tomatoes

1 pack of vegetable yoghurt

4 large tortillas (bought or homemade):

120g wheat flour

pinch of salt

75ml hot water

1 tablespoon of oil

stuffing:

1 tablespoon of cooking oil

1 red onion

2 cloves of garlic

1/2 red pepper

210g red beans (boiled or canned)

125g canned corn

145g rice

170g passata

250ml water (+ more)

ground cumin, chili, smoked pepper, salt to taste

4 tablespoons of inactive yeast (optional, or vegan cheese)

Instructions:

Fry onion, paprika and garlic in a saucepan with olive oil (2-3 minutes). Then add all the remaining ingredients for the stuffing and cook for about 45 minutes (stirring occasionally and adding water if the whole is too thick and starts sticking to the bottom).

If you want to  prepare a home-made tortilla, just make a dough, then divide into 4 parts, roll out and fry on a pan for 2 minutes on both sides.

Put the stuffing and other ingredients on tortillas. Wrap (or not if the tortillas are too small or you don’t have time for it) and serve.



2 thoughts on “Wegańskie Burrito”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*