Wegańskie Calzone

Oto jest! Wegańskie Calzone! Kocham pizzę i wszystko co na bazie drożdżowego ciasta. Długo nie robiłam właśnie calzone i nie mogłam go sobie odmówić, bo jak już raz trafiła do mojej głowy myśl o nim, to wiedziałam że muszę je zrobić.

Wegańskie Calzone

Wegańskie Calzone

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut (+10 minut pieczenia)

koszt: ok. 4,30 zł za porcję

Składniki:

ciasto:

180g mąki pszennej

1/2 opakowania suchych drożdży

szczypta soli

110ml ciepłej wody

1 łyżka oliwy

farsz:

 

1 cebula

garść suszonych grzybów

1 marchewka

1 świeży ogórek

40g kukurydzy konserwowej

1 kostka wędzonego lub naturalnego tofu

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1.5 łyżki drożdży nieaktywnych

sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie

do posmarowania:

1 łyżka koncentratu pomidorowego

odrobina wody

oregano

 

 

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy ciepłą wodę, oliwę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie podsmażamy na odrobinie oliwy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę, tofu pokruszone, przyprawy, drożdże, koncentrat, trochę wody i smażymy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Ciasto podsypujemy mąki i dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy jak na pizzę. Wykładamy farsz i zawijamy jak duże pierogi.

Smarujemy z wierzchu rozcieńczonym wodą koncentratem, posypujemy oregano i pieczemy w 200 stopniach ok. 10 minut.

Vegan Calzone

Here it is! Vegan Calzone! I love pizza and everything based on yeast dough. For a long time I didn’t make calzone and I couldn’t resist it because once it came to my mind, I knew I had to do it.

2 servings (1 serving 600 kcal)

time of preparations: 40 minutes (+10 minutes of baking)

Ingredients:

cake:

180g of wheat flour

1/2 package of dry yeast

pinch of salt

110ml of warm water

1 tablespoon of olive oil

stuffing:

1 onion

a handful of dried mushrooms

1 carrot

1 fresh cucumber

40g of canned corn

1 cube of smoked or natural tofu

1 teaspoon of tomato pasta

1.5 tablespoons of inactive yeast

salt, pepper, basil, oregano, dried herbes

for spreading:

1 tablespoon of tomato paste

a little water

oregano

Instructions:

Mix the flour with yeast and salt. Add warm water, oil and knead the dough. Let stand for about 30 minutes to rise. In the meantime, fry the onion with a little olive.

Then add the remaining vegetables, crumbled tofu, spices, yeasts, paste, some water and fry for about 10 minutes stirring from time to time.

Divide the dough into 2 parts. Roll both of them out for a pizza. Put stuffing and wrap like a big dumpling. Grease surface with diluted paste, sprinkle with oregano and bake at 200 Celsius degrees for about 10 minutes.