Wegańskie Calzone

Oto jest! Wegańskie Calzone! Kocham pizzę i wszystko co na bazie drożdżowego ciasta. Długo nie robiłam właśnie calzone i nie mogłam go sobie odmówić, bo jak już raz trafiła do mojej głowy myśl o nim, to wiedziałam że muszę je zrobić.

Wegańskie Calzone

Wegańskie Calzone

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut (+10 minut pieczenia)

koszt: ok. 4,30 zł za porcję

Składniki:

ciasto:

180g mąki pszennej

1/2 opakowania suchych drożdży

szczypta soli

110ml ciepłej wody

1 łyżka oliwy

farsz:

 

1 cebula

garść suszonych grzybów

1 marchewka

1 świeży ogórek

40g kukurydzy konserwowej

1 kostka wędzonego lub naturalnego tofu

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1.5 łyżki drożdży nieaktywnych

sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie

do posmarowania:

1 łyżka koncentratu pomidorowego

odrobina wody

oregano

 

 

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy ciepłą wodę, oliwę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie podsmażamy na odrobinie oliwy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę, tofu pokruszone, przyprawy, drożdże, koncentrat, trochę wody i smażymy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Ciasto podsypujemy mąki i dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy jak na pizzę. Wykładamy farsz i zawijamy jak duże pierogi.

Smarujemy z wierzchu rozcieńczonym wodą koncentratem, posypujemy oregano i pieczemy w 200 stopniach ok. 10 minut.

Vegan Calzone

Here it is! Vegan Calzone! I love pizza and everything based on yeast dough. For a long time I didn’t make calzone and I couldn’t resist it because once it came to my mind, I knew I had to do it.

2 servings (1 serving 600 kcal)

time of preparations: 40 minutes (+10 minutes of baking)

Ingredients:

cake:

180g of wheat flour

1/2 package of dry yeast

pinch of salt

110ml of warm water

1 tablespoon of olive oil

stuffing:

1 onion

a handful of dried mushrooms

1 carrot

1 fresh cucumber

40g of canned corn

1 cube of smoked or natural tofu

1 teaspoon of tomato pasta

1.5 tablespoons of inactive yeast

salt, pepper, basil, oregano, dried herbes

for spreading:

1 tablespoon of tomato paste

a little water

oregano

Instructions:

Mix the flour with yeast and salt. Add warm water, oil and knead the dough. Let stand for about 30 minutes to rise. In the meantime, fry the onion with a little olive.

Then add the remaining vegetables, crumbled tofu, spices, yeasts, paste, some water and fry for about 10 minutes stirring from time to time.

Divide the dough into 2 parts. Roll both of them out for a pizza. Put stuffing and wrap like a big dumpling. Grease surface with diluted paste, sprinkle with oregano and bake at 200 Celsius degrees for about 10 minutes.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*