Wegańskie Ciasto Bananowe z Borówkami i Kruszonką

Wegańskie Ciasto Bananowe z Borówkami i Kruszonką jest delikatne, słodkie, z dodatkiem soczystych borówek i chrupiącej posypki z płatków owsianych! Wegańskie, bez mąki i naturalnie słodkie.

Gdybym miała wybrać owoce bez których nie potrafię żyć to zdecydowanie byłyby banany! Praktycznie codziennie lądują w moim śniadaniu (najczęściej smoothie lub owsiance), a i na deser trafiają do ciast, babeczek, gofrów, placuszków. Są świetnym naturalnym słodzikiem i zastępnikiem jajek.

Wegańskie Ciasto Bananowe z Borówkami i Kruszonką

Kiedyś ciemne banany wydawały mi się już nie przydatne i do wyrzucenia. Jak mogłam tak się mylić?! Teraz już wiem, że czarne plamki na bananie to dopiero początek ich nowego życia 😀

To ciasto to idealne połączenie słodyczy banana i borówek, które w końcu możemy dostać świeże (ja nie mogłam się już doczekać!). Delikatne, wilgotne ciasto, które zadowoli każdego fana domowych zamienników słodyczy.

Wegańskie Ciasto Bananowe z Borówkami i Kruszonką

8 kawałków (1 kawałek ma ok. 150 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+40 minut pieczenia)

koszt: ok. 80 groszy za kawałek

Składniki:

125g płatków owsianych (rozdrobnionych na mąkę)

2 banany

20g nasion chia

80ml wody

100ml mleka roślinnego

60g borówek

posypka:

1 banan

35g płatków owsianych

30g borówek

Wykonanie:

Banany zagniatamy na pure i mieszamy z nasionami chia, wodą i mlekiem, a następnie dodajemy rozdrobnione płatki owsiane i mieszamy dokładnie.

Na koniec wsypujemy borówki i całość jeszcze raz delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch wykładamy posypkę (zagnieciony banan z płatkami i borówkami). Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Odstawiamy na 30 minut do lodówki do wystudzenia.

Vegan banana cake with blueberries and crumble

Vegan Banana Cake with Blueberries and Crumble – delicate, sweet, with the addition of juicy blueberries and a crispy crumble from oats! Vegan, flour free and naturally sweet.

8 servings (1 serving has 150 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+40 minutes of baking)

Ingredients:

125g of oats (crushed into flour)

2 bananas

20g of chia seeds

80ml of water

100ml of vegetable milk

60g of blueberries

topping:

1 banana

35g of oats

30g of blueberries

Instructions:

Mix the bananas on pure with chia seeds, water and milk, and then add oats and mix thoroughly. At the end, add blueberries and mix again gently once again.

Place the cake into a mold lined with baking paper. Put the topping on top (banana pure with oats and blueberries). Bake the cake for about 40 minutes at 180 Celsius degrees.

Leave it for 30 minutes to cool down.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*