Wegańskie Ciasto Marchewkowe

W sam raz do przygotowania w weekend! Lubicie Ciasto Marchewkowe? Z czym najbardziej? Co powiecie na wegańską wersję z kremem cytrynowym i orzechami pekan?

Wegańskie Ciasto Marchewkowe

Wegańskie Ciasto Marchewkowe

ok. 6 porcji (całe ciasto ma ok. 1800 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+35 minut pieczenia)

koszt: ok. 6,70 zł za całość

Składniki:

ciasto:
30g orzechów pekan
2 średnie starte marchewki
25g wiórków kokosowych
50g ananasa z puszki lub świeżego
85g mąki pszennej
40g cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
10g nasion chia
45g oleju roślinnego
kilka kropel ekstraktu waniliowego
krem:
60g tofu naturalnego
30g oleju kokosowego roztopionego
60g cukru pudru
łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Ananasa rozdrabniamy z marchewką i orzechami. Dodajemy do pozostałych składników na ciasto i dokładnie mieszamy.

Wykładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach ok. 35 minut. W miseczce mieszamy składniki na krem. Wykładamy go na ostudzone ciasto i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Vegan Carrot Cakes

Just in time for weekend! Do you like carrot cake? What kind do you like the most? What about a vegan version with lemon curd and pecans? 

6 servings (whoole cake has 1800 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+35 minutes for baking)

Ingredients:

cake:
30g of pecan nuts
2 medium grated carrots
25g of coconut chips
50g of pineapple from a can or fresh
85g of wheat flour
40g of sugar
1,5 teaspoon of baking soda
1/3 teaspoon of cinnamon and nutmeg
10g of chia seeds
45g of vegetable oil
a few drops of vanilla extract
cream:
60g of natural tofu
30g of coconut oil
60g of powdered sugar
spoon of lemon juice

Instructions:

Chop the pineapple with carrots and nuts. Add the remaining ingredients to the dough and mix thoroughly. Put it in a mold and bake it in 180 degrees for about 35 minutes.

Mix the ingredients for the cream. Put it on a cooled cake and place in the fridge for 30 minutes.

 



  • Fajne ciacho i jakie proste w przygotowaniu. Szczególnie ciekawi mnie ten kremik 🙂

  • Pati

    Koniecznie muszę upiec!