Wegańskie Ciasto z Jabłkami

Ostatnio wcale nie jest mi łatwo znaleźć czas na blogowanie i dodawanie nowych przepisów. Może Wam się wydawać inaczej, bo trafiają one do Was regularnie praktycznie codziennie, ale prawda jest taka, że po prostu przestaję się wyrabiać i biorę blogowe „nadgodziny”. Ale nie narzekam, bo nic mnie tak nie cieszy jak dzielenie się z Wami moimi wegańskimi przepisami, a zwłaszcza takimi jak ten. Słodko, pysznie, zdrowo, czyli Wegańskie Ciasto z Jabłkami.

Zdrowe wegańskie ciasto z jabłkami

Zawsze się zastanawiam, czy takie codziennie dodawanie przepisów nie jest męczące dla Was, a może jest wręcz przeciwnie, bo jest większa szansa, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nie wiem, ale póki co mam nadzieję, że nie wypadnę z rytmu 😉

Wegańskie Ciasto z Jabłkami

5 porcji (1 ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+50 minut pieczenia)

koszt: 1,20 zł za 1 porcję

Składniki:

3 łyżeczki nasion chia + 35 ml gorącej wody
70g dżemu (jabłkowego lub brzoskwiniowego)
60g jogurtu roślinnego
2 namoczone przez noc daktyle
30g oleju roślinnego
1 łyżka syropu klonowego
35g płatków owsianych
55g mąki jaglanej
25g mąki ziemniaczanej
szczypta kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jabłko
syrop klonowy i/lub cukier puder (opcjonalnie do podania)

Wykonanie:

Nasiona chia zalewamy wodą i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy posiekane daktyle, jogurt, dżem i intensywnie mieszamy.

Dodajemy pozostałe składniki i po zmieszaniu przenosimy ciasto do foremki. Na wierzch wykładamy pokrojone jabłko. Pieczemy w 190 stopniach ok. 50 minut.

Podajemy z syropem klonowym lub cukrem pudrem.

Vegan cake with apples

Sweet, delicious, healthy and vegan Apple Cake.

5 servings (1 has 200 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+50 minutes )

Ingredients:

3 teaspoons of chia seeds + 35 ml of hot water
70g of jam (apple or peach)
60g of plantbased yoghurt
2 dates (soaked overnight)
30g of vegetable oil
1 tablespoon of maple syrup
35g of oats
55g of millet flour
25g of potato flour
a pinch of cardamom
1 teaspoon of cinnamon
1 teaspoon of baking powder
pinch of salt
1 apple
maple syrup and/or powdered sugar (optional for serving)

Instructions:

Pour water over chia seeds pour and leave for 5 minutes. Then add the chopped dates, yoghurt, jam and mix thoroughly.

Add the remaining ingredients and after mixing, move the dough into the mold. Top with sliced apple. Bake at 190 Celsius degrees for about 50 minutes.

Serve with maple syrup or powdered sugar.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*