Wegańskie Ciasto z Malinami – prosty i szybki przepis na efektowny i bardzo smaczny deser!
Pod koniec lipca obchodziłam urodziny i już wtedy nosiłam się z zamiarem przygotowania tego ciasta, ale mój brat i mama zaskoczyli mnie deserem przygotowanym specjalnie dla mnie, więc przełożyłam to na później. I chyba dobrze, bo właśnie teraz potrzebowałam właśnie takiego owocowego orzeźwienia.
Wiem, że wiele osób nie przepada za wegańskimi ciastami, bo często mają trochę inną konsystencję niż te przygotowane tradycyjnie na maśle i jajkach. Nie będę ukrywać, że z tego powodu najbardziej brakuje mi smaku podlaskiego sękacza. Jednakże takie desery jak ten przywracają mi wiarę w wegańskie wypieki, bo bardzo przypomina on kruche ciasto z owocami, które przygotowywała moja babcia.
Jeżeli szukacie podobnych, owocowych wypieków to bardzo polecam Wam moje Biszkopciki z Wiśniami.
Wegańskie Ciasto z Malinami
ok. 9-10 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)
czas przygotowania: ok. 40 minut (+1 godzina pieczenia)
koszt: ok. 1,80 z za porcję
Składniki:
ciasto:
1 banan
80g stopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka nasion chia
265g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku pieczenia
10g cukru pudru
parę kropel aromatu waniliowego
masa budyniowa:
160g aquafaby
40g cukru pudru
2 opakowania budyniu
35g oleju roślinnego
350g malin (świeżych lub rozmrożonych i odsączonych)
Wykonanie:
Banana blendujemy z dodatkiem oleju kokosowego i chia. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i aromat.
Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części (1:3). Wstawiamy na 30-60 minut do zamrażarki. Aquafabę ubijamy powoli dodając cukier puder.
Następnie dodajemy budyń, olej i delikatnie mieszamy. Wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy na tarce. Przesypujemy do małej foremki i ugniatamy aby stworzyć spód.
Wykładamy masę budyniową i maliny, a wierzch posypujemy startą, drugą częścią ciasta. Pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.
Vegan Cake with Raspberries
Vegan cake with raspberries – simple and quick recipe for an effective and very tasty dessert!
9 servings (1 serving has 300 kcal)
time of preparation: 40 minutes (+1 h of baking
Ingredients:
cake:
1 banana
80g of melted coconut oil
1 teaspoon of chia seeds
265g of wheat flour
1 teaspoon of baking powder
10g of powdered sugar
a few drops of vanilla flavor
pudding:
160g of aquafabs
40g of icing sugar
2 pudding packages
35g of vegetable oil
350g of raspberries (fresh or defrost and drain)
Instructions:
Blend banana with coconut oil and chia. Then add flour, baking powder, powdered sugar and aroma. Knead the dough and divide it into 2 parts (1: 3).
Put it in the freezer for 30-60 minutes. Beat aquafaba and slowly add powdered sugar. Then add the pudding, oil and mix gently.
Take out the bigger part of the dough and grate. Sprinkle into a small mold and knead to create a bottom. Put a pudding mass, raspberries, and sprinkle the top with a grated, second part of the dough.
Bake at 180 Celsius degrees at 1 hour.
Najnowsze komentarze