Wegańskie Ciasto z Malinami

Wegańskie Ciasto z Malinami – prosty i szybki przepis na efektowny i bardzo smaczny deser!

Pod koniec lipca obchodziłam urodziny i już wtedy nosiłam się z zamiarem przygotowania tego ciasta, ale mój brat i mama zaskoczyli mnie deserem przygotowanym specjalnie dla mnie, więc przełożyłam to na później. I chyba dobrze, bo właśnie teraz potrzebowałam właśnie takiego owocowego orzeźwienia.

Wegańskie Ciasto z Malinami

Wiem, że wiele osób nie przepada za wegańskimi ciastami, bo często mają trochę inną konsystencję niż te przygotowane tradycyjnie na maśle i jajkach. Nie będę ukrywać, że z tego powodu najbardziej brakuje mi smaku podlaskiego sękacza. Jednakże takie desery jak ten przywracają mi wiarę w wegańskie wypieki, bo bardzo przypomina on kruche ciasto z owocami, które przygotowywała moja babcia.

Jeżeli szukacie podobnych, owocowych wypieków to bardzo polecam Wam moje Biszkopciki z Wiśniami.

Wegańskie Ciasto z Malinami

ok. 9-10 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut (+1 godzina pieczenia)

koszt: ok. 1,80 z za porcję

Składniki:

ciasto:

1 banan

80g stopionego oleju kokosowego

1 łyżeczka nasion chia

265g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku pieczenia

10g cukru pudru

parę kropel aromatu waniliowego

masa budyniowa:

160g aquafaby

40g cukru pudru

2 opakowania budyniu

35g oleju roślinnego

350g malin (świeżych lub rozmrożonych i odsączonych)

Wykonanie:

Banana blendujemy z dodatkiem oleju kokosowego i chia. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i aromat.

Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części (1:3). Wstawiamy na 30-60 minut do zamrażarki. Aquafabę ubijamy powoli dodając cukier puder.

Następnie dodajemy budyń, olej i delikatnie mieszamy. Wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy na tarce. Przesypujemy do małej foremki i ugniatamy aby stworzyć spód.

Wykładamy masę budyniową i maliny, a wierzch posypujemy startą, drugą częścią ciasta. Pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.

Vegan Cake with Raspberries

Vegan cake with raspberries – simple and quick recipe for an effective and very tasty dessert!

9 servings (1 serving has 300 kcal)

time of preparation: 40 minutes (+1 h of baking

Ingredients:

cake:

1 banana

80g of melted coconut oil

1 teaspoon of chia seeds

265g of wheat flour

1 teaspoon of baking powder

10g of powdered sugar

a few drops of vanilla flavor

pudding:

160g of aquafabs

40g of icing sugar

2 pudding packages

35g of vegetable oil

350g of raspberries (fresh or defrost and drain)

Instructions:

Blend banana with coconut oil and chia. Then add flour, baking powder, powdered sugar and aroma. Knead the dough and divide it into 2 parts (1: 3).

Put it in the freezer for 30-60 minutes. Beat aquafaba and slowly add powdered sugar. Then add the pudding, oil and mix gently.

Take out the bigger part of the dough and grate. Sprinkle into a small mold and knead to create a bottom. Put a pudding mass, raspberries, and sprinkle the top with a grated, second part of the dough.

Bake at 180 Celsius degrees at 1 hour.

 

 



1 thought on “Wegańskie Ciasto z Malinami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*