Wegańskie ciasto z rabarbarem

Rabarbar już wypróbowany w tym roku? Jak nie macie na niego pomysłu to polecam szybkie wegańskie ciasto!

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Wegańskie ciasto z rabarbarem

6 porcji (1 ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+45 minut pieczenia)

koszt: 1,30 zł za porcję

Składniki:

150g jogurtu roślinnego
60 g erytrolu lub cukru
30 g oleju roślinnego
145 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody
300 g rabarbaru
cynamon i cukier puder do posypania

Wykonanie:

Miksujemy jogurt z erytrolem i olejem. Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę i mieszamy. Nie potrzebujemy foremki, ciasto wystarczy wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia (uformować na grubość ok. 2 cm).

Na wierzch wykładamy pokrojony rabarbar (wcześniej obrany z zewnętrznej skórki). Posypujemy cynamonem, cukrem pudrem i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.

Vegan rhubarb cake

6 servings (1 has 200 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+45 minutes of baking)

Ingredients:

150g of plantbased yoghurt
60 g of erytrol or sugar
30 g of vegetable oil
145 g of wheat flour
60 g of potato flour
1 teaspoon of baking powder
0.5 teaspoons of soda
300 g of rhubarb
cinnamon and powdered sugar

Instructions:

Mix yogurt with erytrol and oil. Then add flour, powder, baking soda and mix. We do not need a mold, just put the dough on a baking tray with baking paper (form to a thickness of approx. 2 cm).

Cut rhubarb (previously peeled from the outer skin) and put on the top. Sprinkle with cinnamon, powdered sugar and bake at 180 degrees for 45 minutes.