Wegańskie cinnamon rolls

Jeśli myśleliście, że sezon na cynamonowe wypieki minął, to jesteście w błędzie! 😀 Cynamonowe bułeczki są ze mną przez cały rok 😀 Tylko spójrzcie jak apetycznie wygląda! Wegańska drożdżóweczka z cynamonowym aromatem! Uwielbiam, kocham je ROBIĆ I JEŚĆ ⁠:D
Wegańskie cinnamon rolls

Wegańskie cinnamon rolls

2 bułeczki (1 ma ok. 240 kcal)

Składniki:

60 ml ciepłego mleka roślinnego
10 g jogurtu roślinnego
1 łyżka erytrytolu lub cukru
1/2 łyżeczki suchych drożdży
90 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
20 g jogurtu roślinnego
1 łyżeczka erytrytolu lub cukru

Wykonanie:

Mleko mieszamy z jogurtem, słodzikiem i drożdżami. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy wody. Ciasto powinno być elastyczne po wyrobieniu. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkowujemy, smarujemy jogurtem i posypujemy cynamonem oraz słodzikiem. Dzielimy na pół i zawijamy drożdżówki w dowolny kształt. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.

Vegan cinnamon rolls

2 buns (1 has 240 kcal)

Ingredients:

60 ml warm plantbased milk
10 g plantbased yogurt
1 tablespoon of erythritol or sugar
1/2 teaspoon dry yeast
90 g wheat flour
1 teaspoon cinnamon
20 g plantbased yogurt
1 teaspoon of erythritol or sugar

Instructions:

Mix milk with yogurt, sweetener and yeast. Add flour and knead the dough. If it’s too dry, add water. The dough should be flexible after kneading. Let it stand for an hour to rise.
After this time, roll it out, spread with yogurt and sprinkle with cinnamon and sweetener. Divide in half and wrap the buns in shape you like. Bake for 15-20 minutes at 180 Celsius degrees.