Wegańskie curry z tofu, grzybami i warzywami

Głębokie w smaku i kremowe wegańskie curry podane z warzywami to doskonała uczta dla zmysłów!

Tylko popatrzcie!

weganskie-curry

Ostre curry sprawdza się idealnie w jesienne dni, kiedy lubimy się rozgrzać po powrocie z pracy.

Poza tym staram się coraz więcej moich potraw przyrządzać w wegańskim wydaniu. Zauważyłam, że czuję się po nich lepiej i stanowią bardzo fajną alternatywę dla tradycyjnej kuchni.

Podstawą więc w tym daniu było dla mnie mleczko kokosowe (kremowe i o niepowtarzalnym smaku) oraz tofu (źródło nieodzwierzęcego białka).

W sosie wylądowały pieczarki oraz kurki, które miałam jeszcze zamrożone w lodówce. Chyba nie muszę mówić, że sosy z dodatkiem grzybów są o wiele bardziej aromatyczne i bogate w smaku. Zdecydowanie polecam takie połączenie.

weganskie-curry

Curry podałam z mieszanką warzyw, którą można łatwo przygotować i doskonale nadaje się jako zdrowy dodatek. Jeżeli chcecie aby posiłek był bardziej pożywny można dorzucić do całości makaron 😉

weganskie-curry

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wegańskie dania to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Kuchnia tajska 2016

Wegańskie curry z tofu, grzybami i warzywami

2 porcje (1 porcja to ok. 290 kcal)

Składniki:

olej i masło lub olej kokosowy do smażenia

mieszanka warzywna mrożona ok. 200-250g

tofu 100g

cebula 1 sztuka

czosnek 2 ząbki

pieczarki 250g

kurki ok. 150g

imbir mielony 1/3 łyżeczki

chili wg uznania

curry 1 łyżeczka

pieprz i sól do smaku

sos sojowy 1 łyżka

mleczko kokosowe 45g

natka pietruszki 1/2 pęczka

makaron opcjonalnie do podania

Wykonanie:

W rondelku gotujemy mieszankę warzyw (wg wskazówek na opakowaniu). Na maśle lub oleju kokosowym podsmażamy grzyby do momentu, kiedy wyparuje z nich całkowicie woda.

Następnie dodajemy cebulę, czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Dodajemy przyprawy oraz mleczko kokosowe i smażymy ok. 10 minut. Warzywa podajemy z sosem curry, tofu i natką pietruszki.

 

Zapisz



  • Ewa W

    moje klimaty !

  • Osobiście ciągle nie potrafie polubić tofu. Wiele ma w sobie dobrego, ale to zdecydowanie nie mój smak. Ale może podmienię tofu na jakiś ser i znajdę kompromis 🙂

    • Mój Mąż też totalnie nie akceptuje tofu 😉 Jak najbardziej można go zamienić serem 🙂 Ja jem w sumie po to, aby ograniczyć trochę w diecie spożycie produktów odzwierzęcych 🙂

      • Jaki ser byś proponowała?

        • Myślę, że ciekawie mogłoby smakować z wędzonym albo feta 😉

          • Dzięki, też myślałam o fecie, więc to już 2 głosy na nią 😀

  • pyszności!

  • Fabryka Pomysłów

    ja bym tofu podsmazyła razem z reszta, wtedy nabiera smaku od sosu 🙂 a tak to bardzo lubię takie dania 🙂 tofu z makaronem soba z orientalnym miksem przypraw i warzyw również mogę Ci polecic 🙂

    • Właśnie następnym razem mam zamiar tak zrobić! 😉 Chociaż tofu również lubię w takiej „surowej” postaci

  • Chyba w końcu musimy wpaść do Ciebie na jakieś porządne wegańskie jadło 😀 Bo zawsze wygląda tak pysznie i sycąco 😀

    • O dziękuję i zapraszam 😀

  • Curry nie jadłam chyba ze sto lat, a tofu kompletnie mi nie podchodzi!

  • Jakie pyszności! Aż mi się oczka świecą na widok takiego dania!
    I podobnie jak Fabryka Pomysłów, ja również bym przesmażyła tofu. Lubię je, ale w takiej gołej postaci ma dla mnie zbyt mdły smak. Ale pewnie są różne gusta 🙂

    • Właśnie następnym razem na pewno przesmażę! 🙂