Wegańskie Cynamonowo-Orzechowe Drożdżówki z Polewą Czekoladową z Masłem Orzechowym

Idealne na weekendowe śniadanie! Delikatne, wegańskie bułeczki cynamonowo-orzechowe z polewą czekoladową z masłem orzechowym! 😍👋🏻 To jest coś dlaczego na pewno warto obudzić się wcześniej nawet w niedzielę😁 Lekkie, puszyste ciasto ze słodkich nadzieniem z orzechami pekan i cynamonem. Do tego czekoladowa polewa, mmm marzenie 😉

Wegańskie Cynamonowo-Orzechowe Drożdżówki z Polewą Czekoladową z Masłem Orzechowym

Wegańskie Cynamonowo-Orzechowe Drożdżówki z Polewą Czekoladową z Masłem Orzechowym

ok. 540 kcal

czas przygotowania: ok. 35 minut (+ok. 20 minut pieczenia + czas wyrośnięcia ciasta)

koszt: 2,70 zł

Składniki:

80 g mąki pszennej
25 ml ciepłej wody
25 ml ciepłego mleka roślinnego
10 g jogurtu roślinnego
10 g erytrytolu lub cukru
5-10 g drożdży
nadzienie:
20 g pokruszonych orzechów pekan
15 g pokrojonych drobno daktyli
10 g jogurtu roślinnego
1 łyżka erytrytolu lub cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
polewa:
10 g erytrytolu lub cukru
10 g masła orzechowego
10 g jogurtu roślinnego
1 łyżeczka kakao
2 łyżki wody

Wykonanie:

Wodę, mleko, drożdże i łyżkę mąki mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, słodzik i wyrabiamy ciasto.

Odstawiamy na 15-30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta.

Smarujemy jogurtem i posypujemy pozostałymi składnikami na nadzienie. Zawijamy i kroimy wzdłuż.

Zwijamy środkiem do góry, wykładamy bułeczki na papier do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na jeszcze 30-45 minut.

Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut.

W międzyczasie mieszamy składniki na polewę (dodajemy tyle wody ile potrzeba do powstania kremowej konsystencji).

Bułeczki po wyjęciu i ostudzeniu (ok. 15 minut) podajemy z kremem.

Vegan Cinnamon-Nut Buns with Chocolate Glaze and Peanut Butter

540 kcal

time of preparation: 35 minutes (+20 minutes of baking + time for dough to raise)

Ingredients:

80 g wheat flour
25 ml warm water
25 ml warm plantbased milk
10 g plantbased yogurt
10 g erythritol or sugar
5-10 g yeast
filling:
20 g crushed pecan nuts
15 g finely chopped dates
10 g plantbased yogurt
1 tablespoon of erythritol or sugar
1/2 teaspoon cinnamon
icing:
10 g erythritol or sugar
10 g peanut butter
10 g plantbased yogurt
1 teaspoon of cocoa
2 tbsp water

Instructions:

Mix water, milk, yeast and a spoonful of flour, let it stay for 10 minutes. After this time, add the rest of the flour, sweetener and knead the dough.

Let it stand for 15-30 minutes to rise. Then oll out into the shape of a rectangle.

Smear with yogurt and sprinkle with the remaining ingredients for the filling. Wrap and cut along.

Roll up, put out rolls on baking paper. Cover and let stand for another 30-45 minutes.

After this time, put in a preheated oven (180 Celsius degrees) for 20 minutes.

In the meantime, mix the topping ingredients (add as much water as needed to create a creamy consistency).

After removing and cooling the rolls (about 15 minutes) serve with cream.