Wegańskie czekoladowo-orzechowe ciasto drożdżowe

Zrobiłam świetne ciasto drożdżowe z masłem orzechowym, cynamonem i czekoladą 😅⠀
Przepis oczywiście poniżej👇🏽⠀

Wegańskie czekoladowo-orzechowe ciasto drożdżowe

Wegańskie czekoladowo-orzechowe ciasto drożdżowe

1 porcja (ok. 540 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+20 minut pieczenia)

koszt: ok. 2.60 z

Składniki:

65 ml ciepłego mleka roślinnego
65 g mąki pszennej
10 g oliwy
10 g jogurtu roślinnego
10 g erytrytolu lub cukru
1/2 łyżeczki suchych drożdży
20 g masła orzechowego
20 g daktyli pokrojonych drobno
ok. 15 g czekolady gorzkiej
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mleko mieszamy z jogurtem, słodzikiem, drożdżami i odstawiamy na 5 minut.

Dodajemy mąkę, oliwę i mieszamy dokładnie. Odstawiamy na 30-60 minut do podrośnięcia.

Po tym czasie dodajemy masło orzechowe, daktyle i po wymieszaniu wykładamy na papier do pieczenia (można to zrobić łyżką wykładając „placki” jeden obok drugiego, wtedy uzyskamy fajny efekt po upieczeniu).

Posypujemy posiekaną czekoladą, cynamonem i odstawiamy jeszcze na 20-30 minut.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia.

Vegan chocolate-nut yeast dough

1 serivng (540 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+20 minutes of baking)

Ingredients:

65 ml warm plantbased milk
65 g wheat flour
10 g of oil
10 g plantbased yogurt
10 g erythritol or sugar
1/2 teaspoon dry yeast
20 g peanut butter
20 g dates, finely chopped
approx. 15 g dark chocolate
1/2 teaspoon cinnamon

Instructions:

Mix milk with yogurt, sweetener, yeast and let it stand for 5 minutes.

Add flour, olive oil and mix thoroughly. Let it stand for 30-60 minutes to rise.

After this time, add peanut butter, dates and, after mixing, put on baking paper (this can be done with a spoon, putting the dough side by side, then we will get a nice effect after baking).

Sprinkle with chopped chocolate, cinnamon and set aside for 20-30 minutes.

Put in the preheated oven at 180 Celsius degrees and bake for about 20-25 minutes.