Wegańskie drożdżowe kamyczki

Święta są już tuż za rogiem i wiele osób lubi już teraz sięgać po zimowe słodkości U mnie na weekendowe śniadania już od miesiąca królują drożdżowe wypieki Tym razem drożdżowe, cynamonowe bułeczki, które przypominają kamyczki (ale oczywiście nie są twarde ) Można je przygotować na śniadanie, zabrać do pracy lub poczęstować rodzinę w czasie świąt. Idealnie nadają się do zamrożenia i przechowywania na czarną godzinę

Wegańskie drożdżowe kamyczki

Wegańskie drożdżowe kamyczki

4 bułeczki (ok. 425 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+15 minut pieczenia)

koszt: ok. 1,50 zł

Składniki:

95 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki suchych drożdży
20 g erytrytolu lub cukru
40 g jogurtu roślinnego
2 łyżki wody
cynamon

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami i słodzikiem. Następnie dodajemy jogurt i wodę. Wyrabiamy ciasto (jeśli jest za suche dodajemy więcej wody, a jak za mokre więcej mąki) i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie formujemy bułeczki o dowolnym kształcie i wykładamy na papier do pieczenia. Cynamon mieszamy ze słodzikiem i posypujemy nim obficie wierzch bułeczek.

Pieczemy w 180 stopniach (góra/dół) ok. 15 minut. Podajemy z owocami, jogurtem lub dżemem.

Vegan yeast cookies

4 cookies (425 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+15 minutes of baking)

Ingredients:

95 g wheat flour
1/2 teaspoon dry yeast
20 g erythritol or sugar
40 g plantbased yogurt
2 tbsp water
cinnamon

Instructions:

Mix the flour with yeast and sweetener. Then add yogurt and water. Knead the dough (if it is too dry, add more water, and if it is too wet, add more flour) and leave to rise for an hour.

After this time, we form rolls of any shape and lay out on baking paper. Mix cinnamon with sweetener and sprinkle cookies generously.

Bake at 180 Celsius degrees (up/down heating) for about 15 minutes. Serve with fruits, yogurt or jam.