Wegańskie drożdżówki z kremem orzechowym

Te wegańskie bułeczki z kremem orzechowym są absolutnie pyszne! Puszyste, drożdżowe ciasto i budyniowy, słodki środek.

Odkąd wiem, że drożdżowe wypieki można bardzo łatwo zweganizować, przyszła pora na tradycyjną bułkę z budyniem. Udało się! Na pewno nie jest to to samo co oryginał, ale powiem Wam szczerze, że mi smakuje lepiej. Co gorsza ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem następnej i następnej… i następnej.

Wegańskie drożdżówki z kremem orzechowym

Jeżeli boicie się, że coś pójdzie nie tak, to w tym przypadku nie ma o tym mowy! Bułeczki można przygotować je łatwo i szybko. Z resztą jak zawsze możecie obejrzeć wersję video, w której zobaczycie krok po kroku jak łatwo jest przygotować takie cudeńka.

Ja do przygotowania tych bułeczek użyłam oleju rzepakowego, ale śmiało możecie zastąpić go olejem kokosowym lub po prostu dodać masło (jeżeli nie jesteście na diecie wegańskiej). Ilość tłuszczu ograniczyłam oczywiście do minimum 😉

Przepis w wersji video 🙂

Wegańskie drożdżówki z kremem orzechowym

6 porcji (6 drożdżówek, 1 to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+2 godziny na wyrośnięcie ciasta)

koszt: ok. 1 zł za drożdżówkę

Składniki:

ciepła woda 160 g

drożdże świeże 20 g

cukier lub ksylitol 3 łyżeczki

mąka pszenna 300 g

olej rzepakowy, kokosowy lub masło 30 g (roztopione)

budyń orzechowy:

orzechy nerkowca 40 g  (podpieczone)

woda 150 ml

miód 1 łyżka

cukier lub ksylitol 1 łyżka

mąka ziemniaczana 1 łyżka

woda letnia 1 łyżka

orzechy włoskie i cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy dokładnie. Do mąki dodajemy rozczyn. Mieszamy delikatnie, a następnie dodajemy tłuszcz.

Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. W międzyczasie miksujemy podpieczone orzechy nerkowca z wodą. W rondelku podgrzewamy orzechy z wodą, miodem i cukrem.

Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w wodzie i dodajemy do kremu. Ponownie gotujemy do zagęszczenia. Ciasto drożdżowe ponownie wyrabiamy i dzielimy na 6 kulek.

Kulki układamy na papierze do pieczenia i zgniatamy delikatnie aby powstały bułki. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na jeszcze 1 godzinę.

Robimy w bułkach wgłębienia i nakładamy do nich budyń. Posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w 190 stopniach przez ok. 18-20 minut.

Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy bułeczki cukrem pudrem.

 

 



  • Ula la ale Gosia nas tu kusi dzis <3 Wiesz Gosiu mi sie marza takie ale jeszcze do tego bez glutenu, ale powiem Ci, ze ja do pieczenia takich pysznosci mam najmniej cierpliwosci… Slonecznie pozdrawiam, Daria xxx

    • Ja na szczęście nie mam problemu z glutenu, ale myślę, że z bezglutenowej mąki wyszłyby równie pyszne 🙂 A powiem Ci, że ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę i to jest wersja zdecydowanie dla mało cierpliwych 😀 Pozdrawiam serdecznie :*

  • Ależ smakowicie się prezentują!

  • Bardzo apetyczne, a z kremem orzechowym na pewno smakują genialnie 🙂

  • Już sam budyń orzechowy byśmy chętnie zjadły 😀

  • Robiłam kiedyś drożdżówki z kremem orzechowym i wyszły pyszne i jestem pewna, że Twoje też smakują cudownie – tak wyglądają 🙂 Bardzo lubię budyń i orzechowe smaki ;))

  • Widziałam filmik na YT i mocno mnie zaintrygowałaś! Budyń orzechowy brzmi niesamowicie zachęcająco 🙂

  • wierzę na słowo, że są pyszne 🙂

  • Lubię, jak przepisy są opatrzone filmikami, zawsze wtedy łatwiej mi go powtórzyć. Ten orzechowy budyń brzmi genialnie, będę musiała zrobić niedługo takie drożdżówki 🙂

  • Krem orzechowy zapowiada się świetnie. Takiego jeszcze nie robiłam, więc wypróbuję. No, a w bułeczkach drożdżowych to dopiero musi genialnie smakować 🙂

    • Powiem zupełnie szczerze, że był to eksperyment, do którego nie byłam przekonana. Bałam się, że nie wyjdzie i najwyżej nie wstawię tego przepisu. Ale jednak się udało i to świetnie 😀

  • Kusi mnie ten orzechowy budyń. Wczoraj robiłam lody, dziś będzie budyń 🙂 Dzięki!

  • Zapowiada się smacznie i nie będę oryginalna… zaintrygował mnie budyń 😉

  • Jud

    Przymierzam się do wersji wegańskiej, bo jestem bardzo ciekawa. Super pomysł z tym nadzieniem, bardzo zachęca do spróbowania 🙂

  • obiecałam sobie, ze w tym tygodniu upiekę drożdżówki w końcu, moze Twoje? 🙂

  • Z kremem orzechowym już brzmi dobrze, drożdżówki w takiej wersji nie odmówiłabym 🙂