Wegańskie drożdżówki z kremem orzechowym

Te wegańskie bułeczki z kremem orzechowym są absolutnie pyszne! Puszyste, drożdżowe ciasto i budyniowy, słodki środek.

Odkąd wiem, że drożdżowe wypieki można bardzo łatwo zweganizować, przyszła pora na tradycyjną bułkę z budyniem. Udało się! Na pewno nie jest to to samo co oryginał, ale powiem Wam szczerze, że mi smakuje lepiej. Co gorsza ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem następnej i następnej… i następnej.

Wegańskie drożdżówki z kremem orzechowym

Jeżeli boicie się, że coś pójdzie nie tak, to w tym przypadku nie ma o tym mowy! Bułeczki można przygotować je łatwo i szybko. Z resztą jak zawsze możecie obejrzeć wersję video, w której zobaczycie krok po kroku jak łatwo jest przygotować takie cudeńka.

Ja do przygotowania tych bułeczek użyłam oleju rzepakowego, ale śmiało możecie zastąpić go olejem kokosowym lub po prostu dodać masło (jeżeli nie jesteście na diecie wegańskiej). Ilość tłuszczu ograniczyłam oczywiście do minimum 😉

Przepis w wersji video 🙂

Wegańskie drożdżówki z kremem orzechowym

6 porcji (6 drożdżówek, 1 to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+2 godziny na wyrośnięcie ciasta)

koszt: ok. 1 zł za drożdżówkę

Składniki:

ciepła woda 160 g

drożdże świeże 20 g

cukier lub ksylitol 3 łyżeczki

mąka pszenna 300 g

olej rzepakowy, kokosowy lub masło 30 g (roztopione)

budyń orzechowy:

orzechy nerkowca 40 g  (podpieczone)

woda 150 ml

miód 1 łyżka

cukier lub ksylitol 1 łyżka

mąka ziemniaczana 1 łyżka

woda letnia 1 łyżka

orzechy włoskie i cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy dokładnie. Do mąki dodajemy rozczyn. Mieszamy delikatnie, a następnie dodajemy tłuszcz.

Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. W międzyczasie miksujemy podpieczone orzechy nerkowca z wodą. W rondelku podgrzewamy orzechy z wodą, miodem i cukrem.

Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w wodzie i dodajemy do kremu. Ponownie gotujemy do zagęszczenia. Ciasto drożdżowe ponownie wyrabiamy i dzielimy na 6 kulek.

Kulki układamy na papierze do pieczenia i zgniatamy delikatnie aby powstały bułki. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na jeszcze 1 godzinę.

Robimy w bułkach wgłębienia i nakładamy do nich budyń. Posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w 190 stopniach przez ok. 18-20 minut.

Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy bułeczki cukrem pudrem.

 

 



26 thoughts on “Wegańskie drożdżówki z kremem orzechowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*