Wegańskie drożdżówki z twarożkiem

Klasyka ze szkolnego sklepiku w wegańskim i zdrowym wydaniu, czyli drożdżówki z twarożkiem

Wegańskie drożdżówki z twarożkiem

Wegańskie drożdżówki z twarożkiem

1 porcja (4 drożdżówki, ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 35 minut (+15 minut pieczenia)

koszt: ok. 4,40 zł

Składniki:

95 g mąki pszennej
10 g erytrytolu lub cukru
1/2 łyżeczki suchych drożdży
15 g jogurtu roślinnego
45 ml ciepłego mleka roślinnego
nadzienie:
95 g naturalnego tofu
sok z 1/4 cytryny
10 g jogurtu roślinnego
10 g erytrytolu lub cukru
do podania:
25 g jogurtu roślinnego

Wykonanie:

Mąkę mieszamy ze słodzikiem i drożdżami. Następnie dodajemy jogurt, mleko i całość zagniatamy. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodajemy więcej mąki.

Odstawiamy na godzinę. Tofu blendujemy z jogurtem i słodzikiem. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy twarożkiem i składamy na 3.

Kroimy na 4 części i zawijamy. Odkładamy na papier do pieczenia na 20 minut. Smarujemy mlekiem i pieczemy w 180 stopniach (góra/dół) 15 minut.

Podajemy z jogurtem.

Vegan buns with vegan cottage cheese

1 servings (4 buns, 500 kcal)

time of preparation: 35 minutes (+15 minutes of baking)

Ingredients:

95 g wheat flour
10 g erythritol or sugar
1/2 teaspoon dry yeast
15 g plantbased yogurt
45 ml warm plantbased milk
filling:
95 g of natural tofu
1/4 lemon juice
10 g plantbased yogurt
10 g erythritol or sugar
to be served:
25 g plantbased yogurt

Instructions:

Mix flour with sweetener and yeast. Then add yogurt, milk and knead the whole thing. If the dough sticks too much, add more flour.

Let it stand for an hour. Blend tofu with yogurt and sweetener. Roll out the dough into a rectangular shape, smear with cottage cheese and fold into 3.

Cut into 4 parts and wrap. Put aside on baking paper for 20 minutes. Grease with milk and bake at 180 Celsius degrees (top/bottom heat) for 15 minutes.

Serve with yogurt.