Wegańskie farszynki z tofu

Uwielbiam weganizować tradycyjne polskie potrawy!🇵🇱 Ostatnio naszła mnie ochota na farszynki z suszonymi pomidorami, grzybami i tofu👌 A że farszu wyszło więcej to wylądował w jeszcze w makaronie🍝Efekt powalający! Szkoda, że tak szybko zniknęły😂

Wegańskie farszynki z tofu

Wegańskie farszynki z tofu

3 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 50 minut (+ 25 minut gotowania)

koszt: ok. 3,50 zł za porcję

Składniki:

3 średnie ugotowane ziemniaki (ok. 300-400 g)
10 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
5 g mąki z ciecierzycy (lub więcej pszennej)
sól i pieprz do smaku
farsz:
125 g pieczarek
cebula
75 g suszonych pomidorów
75 g tofu naturalnego lub wędzonego
natka pietruszki
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
225 g makaronu
30 g oliwy
75 g tofu naturalnego lub wędzonego
25 g jogurtu roślinnego
3 ząbki czosnku
sól i pieprz

Wykonanie:

Pieczarki i cebulę (drobno posiekane) podsmażamy chwilę (ok. 5 minut). Następnie dodajemy posiekane pomidory, tofu, natkę i przyprawy.

Jeśli farsz jest wodnisty odparowujemy wodę, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Do przygotowania farszynek ziemniaki i farsz powinny mieć temperaturę pokojową.

Ziemniaki ubijamy na pure i dodajemy mąkę oraz przyprawy. Z ciasta formujemy 6 kuleczek (opruszając je cały czas mąką jak na kopytka). Następnie formujemy w dłoni placuszek, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy.

Każdą farszynkę obtaczamy jeszcze w mącę i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor z obu stron (ok. 8-10 minut). Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu.

W międzyczasie do pozostałego farszu dodajemy jeszcze tofu, oliwę, jogurt, czosnek, przyprawy i podsmażamy chwilę z makaronem. Podajemy z farszynkami.

Vegan stuffed potato cutlets

3 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 50 minutes (+ 25 minutes of cooking)

Ingredients:

3 medium cooked potatoes (approx. 300-400 g)
10 g wheat flour
10 g of potato flour
5 g chickpea flour (or more wheat flour)
salt and pepper to taste
stuffing:
125 g mushrooms
onion
75 g dried tomatoes
75 g natural or smoked tofu
parsley
1 tablespoon of marjoram
salt and pepper to taste
additonaly:
225 g of pasta
30 g of oil
75 g natural or smoked tofu
25 g plantbased yogurt
3 garlic cloves
salt and pepper

Instructions:

Fry mushrooms and onions (finely chopped) for a while (about 5 minutes). Then add chopped tomatoes, tofu, parsley and spices.

If the stuffing is watery, evaporate the water and then leave it to cool. Potatoes and stuffing should be at room temperature.

Mash the potatoes, add flour and spices. Form 6 balls from the dough (while sprinkling them all the time with flour as for dumplings). Then form a cake in your hand, put a teaspoon of stuffing and form the stuffed cutlets.

Coat each cutlet in flour and fry in deep oil until golden brown on both sides (about 8-10 minutes). Cook pasta according to the directions on the package.

In the meantime, add the tofu, olive oil, yogurt, garlic, spices to the remaining stuffing and fry with the pasta for a while. Serve with cutlets.