Wegańskie Fettuccine Alfredo z grzybami

Świetne, wegańskie fettuccine alfredo z grzybami. Kremowe, czosnkowe, doskonałe fettucino alfredo. Solidna porcja pyszności na talerzu, to to co lubię najlepiej 😀

To makaron naładowany aromatycznym smakiem grzybów, wina, pietruszki. Kremowe dzięki pure z ziemniaka z dodatkiem pestek dyni.

Wegańskie Fettuccine Alfredo z grzybami

Ostatnio mam znów fazę na makaron! Jeżeli szukacie pomysłów to na moim blogu możecie znaleźć sporo propozycji na jego przygotowanie. Mój wakacyjny numer jeden to chłodnik botwinkowy z makaronem i awokado, który pewnie zrobię dopiero za rok, kiedy znów pojawi się botwinka. A kiedy nadejdzie jesień i dyniowy sezon to na pewno przygotować muszę wegańską ricottę z cukinią na makaronie.

Jeśli zrobicie tą pastę to dajcie znać. Jestem bardzo ciekawa jak będzie Wam smakować 🙂

Wegańskie Fettuccine Alfredo z grzybami

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 2,30zł za 1 porcję

Składniki:

sos grzybowy:

cebula 1 sztuka

czosnek 5 ząbków

pieczarki 150g

wino białe 1 łyżka

sos sojowy 1 łyżka

ocet ryżowy 1 łyżka

tymianek, papryka i pieprz do smaku

fettucine alfredo:

ulubiony makaron 250g

ziemniaki 2 sztuki

pestki dyni 15g

czosnek, sól, pieprz do smaku

sok z 1/4 cytryny

woda 150ml

pietruszka 1/2 pęczka

Wykonanie:

Gotujemy ziemniaki do miękkości. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę, czosnek i pieczarki ok. 5 minut. Dodajemy pozostałe składniki sosu grzybowego i smażymy jeszcze 5-10 minut (do wyparowania większości wody).

Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ziemniaki miksujemy z pestkami dyni, natką, przyprawami, sokiem z cytryny i wodą.

Makaron mieszamy z sosem ziemniaczanym i podajemy z sosem grzybowym.

Vegan Fettuccine Alfredo with mushrooms

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

mushroom sauce:

1 onion

5 Garlic cloves

mushrooms 150g

white wine 1 tbsp

soy sauce 1 tbsp

rice vinegar 1 tbsp

thyme, pepper and pepper to taste

fettucine alfredo:

favorite pasta 250g

2 potatoes

pumpkin seeds 15g

garlic, salt, pepper to taste

juice from 1/4 lemon

water 150ml

parsley

Ingredients:

Cook the potatoes. On one tablespoon of oil, fry the onion, garlic and mushrooms for about 5 minutes. Add the remaining ingredients for the mushroom sauce and fry for another 5-10 minutes (to evaporate most of the water).

Cook the pasta according to the instructions on the package. Blend potatoes with pumpkin seeds, parsley, spices, lemon juice and water.

Mix the pasta with potato sauce and serve with mushroom sauce.