Wegańskie gofry z sosem truskawkowym

Te wegańskie gofry z sosem truskawkowym są tak samo zdrowe jak poranna miska owsianki. Z domowym sosem truskawkowym są pyszne i dają uczucie sytości na dłuuugo.

Płatki owsiane to nie tylko owsianka, wystarczy je zmiksować, dodać trochę mąki i można z nich przygotować wspaniałe muffinki, ciasto lub takie świetne gofry. Postarałam się, aby te gofry były zdrowe jak miseczka owsianki i nie zawierały żadnych zbędnych dodatków. Dlatego nie dodałam do nich żadnego cukru ani tłuszczu.

wegańskie gofry

Ponieważ same płatki, nawet po zmiksowaniu, nie chcą się dobrze „kleić”, połączyłam je z mąką pełnoziarnistą i ziemniaczaną.

Mam nadzieję, że zrobicie moje gofry i zaczniecie dzień równie dobrze jak ja 😉

Przepis dostępny w wersji video 😉

Wegańskie gofry z sosem truskawkowym

3 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 2,10 zł za 1 porcję

Składniki:

banany 2 sztuki

płatki owsiane 90 g

mąka pełnoziarnista 45 g

mąka ziemniaczana 45 g

mleko roślinne 200 ml

siemię lniane 25 g

proszek do pieczenia 2 łyżki

truskawki 185 g

Wykonanie:

Banany, płatki owsiane i siemię lniane miksujemy. Następnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Masę odstawiamy. Truskawki gotujemy ok. 2-3 minut na maksymalnym ogniu.

Gofry przygotowujemy zgodnie z instrukcją producenta gofrownicy. Podajemy z sosem truskawkowym.