Wegańskie Gongbao

Wegańskie Gongbao, czyli szybkie, domowa danie niczym z chińskiej restauracji. Wymieszaj składniki na sos, podsmaż tofu i warzywa, dodaj orzechy i podaj z ryżem. Pyszny obiad gotowy!

Wegańskie Gongbao to moja wersja gongbao z kurczakiem, czyli tradycyjnego dania kuchni syczuańskiej. Jego podstawą jest ostry, armatyczny sos z orzechami.

Wegańskie Gongbao

Z racji, że uwielbiam takie smaki i nie mogę się często oprzeć chińskiej kuchni takie dania goszczą u mnie dosyć często. Dodatkowo te po raz pierwszy zjadłam z użyciem pałeczek (koślawo, bo koślawo, ale jakoś poszło!).

Bardzo istotne jest, aby odpowiednio odsączyć tofu z nadmiaru wody, w przeciwnym razie nie usmażymy go jak trzeba. Ja owijam tofu w papier ręcznikowy i kładę na nie kamień do pizzy na ok. 30 minut.

Wegańskie Gongbao

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 4,70 zł za 1 porcję

Składniki:

250g ryżu białego

450g tofu wędzonego (odciśniętego)

2 łyżki oliwy do smażenia

1.5 sztuki czerwonej papryki

4 ząbki czosnku

45g nerkowców (lub orzeszków ziemnych)

szczypiorek do podania

sos:

65ml wody

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki octu ryżowego lub zwykłego

15g cukru

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka sosu sriracha (lub więcej wg uznania)

2 szczypty mielonego imbiru

10g mąki kukurydzianej (lub skrobi ziemniaczanej)

 

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie ok. 5 minut z obu stron.

Po usmażeniu, tofu zdejmujemy z patelni, a na jego miejscu smażymy paprykę i posiekane ząbki czosnku (zalewamy wodą do 1/2 wysokości i dusimy ok. 10 minut).

W tym czasie mieszamy składniki na sos. Dodajemy sos do warzyw i mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Wtedy dodajemy tofu, szczypiorek i podajemy całość z ryżem.

Vegan Gongbao

Vegan Gongbao, a quick home-made dish like from Chinese restaurant. Mix the ingredients for the sauce, fry tofu and vegetables, add nuts and serve with rice. Delicious dinner is ready!

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

250g white rice

450g smoked tofu (pressed)

2 tablespoons of oil for frying

1.5 red pepper

4 cloves of garlic

45g cashews (or peanuts)

chives for serving

sauce:

65ml water

3 tablespoons of soy sauce

3 tablespoons of rice or plain vinegar

15g sugar

1 teaspoon of sesame oil

1 teaspoon of Sriracha sauce (or more)

2 pinches of ground ginger

10g cornmeal (or potato starch)

Instructions:

Cook rice according with the instructions on the packaging. Cut tofu into cubes and fry with olive oil for about 5 minutes on both sides.

After frying, remove tofu from the pan, and in its place, fry the peppers and chopped garlic cloves (pour water to 1/2 height and cook for about 10 minutes).

During this time, mix the ingredients for the sauce. Add the sauce to the vegetables and mix until it thickens. Then add tofu, chives and serve with rice.



6 thoughts on “Wegańskie Gongbao”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*