Wegańskie Grzybowe Burgery z Sosem Awokado-Koperkowym

Zawsze byłam wielką fanką burgerów! A kiedy przestałam jeść mięso to chyba pokochałam je jeszcze bardziej! Dlaczego? Bo roślinne burgery dają ogromną ilość możliwości i łączenia smaków. Burgery są dla mnie często świetnym sposobem na przemycenie fajnych składników, pełnowartościowych i co więcej zdrowych. Jednym słowem zamieniam fast food na healthy food! Uwielbiam kombinować nie tylko z roślinną alternatywą samego kotleta, ale również z dodatkami i ciekawymi sosami.

Tak jak kiedyś martwiłam się o to co będzie z moimi wszystkimi ulubionymi potrawami, które nie są wegańskie, tak teraz już doskonale wiem, że weganizm wynagrodził mi to wszystko bardziej niż się spodziewałam. Naprawdę nie brakuje mi już niczego! I tylko czasem zatęsknię za smakiem jajek na miękko albo czegoś podobnego, ale szybko od siebie odganiam tę myśl wiedząc, że wkoło mnie jest tyle możliwości!

Wegańskie Grzybowe Burgery z Sosem Awokado-Koperkowym

Cały czas oczywiście staram się jeść jak najbardziej zdrowo, a to już wyzwanie jeśli chodzi o wszystkie potrawy typu comfort food. Jak zrobić danie, które ma być zdrowe, smaczne, roślinne i przypominać coś co nie do końca moglibyśmy nazwać zdrowym 😀 Ale da się! I takie wyzwania również uwielbiam.

Masę na burgery i sos awokado można śmiało przygotować dzień wcześniej! Tym samym możemy zaoszczędzić sporo czasu, a kto nie lubi mieć obiadu gotowego na stole od razu po powrocie z pracy?

Wegańskie Grzybowe Burgery z Sosem

Awokado-Koperkowym

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut

koszt: ok. 8.40 zł za 1 porcję

Składniki:

burgery:

1 cebula

1 łyżka oliwy do smażenia

3 ząbki czosnku

225g pieczarek

sól do smaku

80g ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)

40g orzechów włoskich

15g suszonych pomidorów

1 łyżka sosu sojowego

20g kaszy mannej

bułka tarta do obtoczenia

sos awokado:

1 awokado

sok z 1/4 cytryny

1 łyżeczka czosnku granulowanego

pęczek koperku

sól do smaku

do podania:

2 bułki

sałata, pomidor, czerwona cebula

Wykonanie:

Cebulkę podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy starte pieczarki i podsmażamy do momentu, aż całkowicie wyparuje z nich woda.

Blendujemy wszystkie składniki na gładką masę. Formujemy z niej 2 kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na papier pergaminowy.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 minut (w połowie przekładamy na drugą stronę). Awokado zagniatamy, a następnie dodajemy posiekamy koperek i pozostałe składnik na sos.

Burgery podajemy z sosem, warzywami i bułkami.

Vegan Mushrooms Burger with

Avocado-Dill Sauce

Plantbased burgers give a huge amount of possibilities and combining flavors. Burgers are often a great way for me to smuggle great ingredients, nutritious and healthy. I’m turning fast food into healthy food! 

2 servings (1 serving has 600 kcal)

time of preparation: 40 minutes

Ingredients:

burgers:

1 onion

1 tablespoon of cooking oil

3 cloves of garlic

225g of mushrooms

salt to taste

80g of chickpeas (boiled or canned)

40g of walnuts

15g of dried tomatoes

1 tablespoon of soy sauce

20g of semolina

breadcrumbs for coating

avocado sauce:

1 avocado

juice of 1/4 lemon

1 teaspoon of granulated garlic

bunch of dill

salt to taste

for serving:

2 buns

lettuce, tomato, red onion

Instructions:

Fry the onion. Then add grated mushrooms and fry until the water evaporates completely. Blend all ingredients into a smooth mass.

Form 2 chops, coat in breadcrumbs and put on parchment paper. Bake at 200 Celsius degrees for about 30 minutes. Mush the avocado and then add the dill and the remaining ingredient for the sauce.

Serve burgers with sauce, vegetables and bread rolls.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*