Wegańskie katsu

Na pewno zdążyliście zauważyć, że lubię eksperymentować z kuchnią azjatycką. Chociaż muszę przyznać zupełnie szczerze, że ani nie jestem jej znawcą i jest mało dań, które miałam okazję spróbować w typowo azjatyckich restauracjach. Niemniej jednak jest to dla mnie bogate źródło inspiracji. Mój mąż uwielbia kurczaka w panierce, a ja z kolei przepadam za wegańską wersją. Tak powstał właśnie ten przepis. Połączenie azjatyckich smaków ze wspomnieniem domowego schabowego, czyli wegańskie katsu.

Wegańskie katsu

Lubię kiedy panierka jest chrupiąca, a nie przemoczona lub za twarda i w większej ilości niż panierowany środek. Udało mi się uzyskać idealne proporcje i wykonanie. Najpierw przycisnęłam tofu (obłożone papierem ręcznikowym kamieniem do pizzy, a później zamarynowałam chwilę w sosie sojowym. Następnie obtoczyłam tofu delikatnie w mące pszennej, później w aquafabie, a na koniec w bułce tartej. Wystarczyło podsmażyć chwilę na odrobinie oleju i gotowe!

Wegańskie katsu

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 4,40zł za 1 porcję

Składniki:

90g białego ryżu

sos curry:

1 łyżka oleju

1 biała cebula

2 ząbki czosnku

3/4 obranego jabłka

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka kurkumy

2 łyżki sosu sojowego

panierowane tofu:

220g naturalnego tofu

2 łyżki sosu sojowego

odrobina mąki pszennej

ok. 140g aquafaby

55g bułki tartej

olej do smażenia

do podania:

świeża sałata i rzodkiewki

Wykonanie:

Tofu obkładamy papierem ręcznikowym i przyciskamy czymś ciężkim na ok. 15 minut. Następnie zalewamy sosem sojowym.

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę przez ok. 2 minuty. Dodajemy czosnek, pokrojone w kostkę jabłko, przyprawy i podsmażamy ok. 3 minut.

Zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu blendujemy na gładki sos. Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

Tofu obtaczamy w mące, aquafabie i ostatecznie w bułce tartej. Podsmażamy na odrobinie oleju po 2-3 minuty z obu stron.

Na talerz wykładamy ryż, sos, tofu oraz świeżą sałatę i rzodkiewkę.

Vegan katsu

A combination of Asian flavors with a home-made tofu cutlet.

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

90g white rice

curry sauce:

1 tablespoon of oil

1 white onion

2 cloves of garlic

3/4 of peeled apple

1 teaspoon of curry

1 teaspoon of turmeric

2 tablespoons of soy sauce

tofu cutlets:

220g natural tofu

2 tablespoons of soy sauce

a little wheat flour

140g of aquafaba

55g bread crumbs

oil for frying

for serving:

fresh lettuce and radishes

 

Instructions:

Put tofu between towel paper and press something heavy for about 15 minutes. Then pour the soy sauce. Fry chopped onions for about 2 minutes.

Add garlic, diced apple, spices and fry for about 3 minutes.

Pour 1/2 of water and boil for about 15 minutes. After cooking, blend it on a smooth sauce. Cook the rice according to the instructions on the packaging.

Tofu roll in flour, aquafab and finally in breadcrumbs. Fry in a little oil for 2-3 minutes on both sides. Put rice, sauce, tofu and fresh salad and radish on a plate.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*