Wegańskie Klopsiki w Młodej Kapuście

Dzisiaj na tapecie Wegańskie Klopsiki w Młodej Kapuście, bo uwielbiam polską kuchnię i bardzo lubię weganizować tradycyjne potrawy!

Wegańskie Klopsiki w Młodej Kapuście

Wegańskie Klopsiki w Młodej Kapuście

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+35 minut gotowania)

koszt: 4,90 zł za porcję

Składniki:

225g czerwonej fasoli
170g ugotowanego ryżu
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka nasion chia
15g bułki tartej
pieprz, sól, papryka wędzona, chili do smaku
35g mąki pszennej
olej do smażenia
1/4 młodej kapusty (lub pekińskiej nie w sezonie)
1 cebula
1 marchewka
liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, 1/2 łyżeczki cynamonu
15g cukru
1 łyżka octu jabłkowego
pęczek koperku
puszka krojonych pomidorów

Wykonanie:

Cebulę kroimy i podsmażamy do zeszklenia. Następnie miksujemy z fasolą, ryżem, pietruszką, chia, bułką i przyprawami.

Formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące, a następnie obsmażamy po 2-3 minuty z obu stron na odrobinie oleju. Do garnka dodajemy posiekaną kapustę, cebulę, startą marchew, przyprawy, koperek i pomidory.

Całość dusimy ok. 30 minut. Następnie dodajemy na wierzch klopsiki i gotujemy jeszcze 5 minut.

Vegan Meatballs in Young Cabbage

Vegan Meatballs in Young Cabbage, because I really like veganize traditional dishes!

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+35 minutes of cooking)

Ingredients:

225g of kidney beans
170g of boiled rice
bunch of parsley
1 teaspoon of chia seeds
15g of bread crumbs
pepper, salt, smoked pepper, chili to taste
35g of wheat flour
oil for frying
1/4 of young cabbage (or Chinese cabbage)
1 onion
1 carrot
bay leaf, allspice, salt and pepper, 1/2 teaspoon of cinnamon
15g of sugar
1 tablespoon of apple cider vinegar
bunch of dill
can of sliced tomatoes

Instructions:

Chop the onion and fry until soft. Then mix with beans, rice, parsley, chia, breadcrumbs and spices. Form the meatballs, roll with flour, then fry for 2-3 minutes on both sides with oil.

Add chopped cabbage, onions, grated carrots, spices, dill and tomatoes to the pot. Boil for about 30 minutes. Then add the meatballs to the top and cook for another 5 minutes.

 



1 thought on “Wegańskie Klopsiki w Młodej Kapuście”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*