Wegańskie Łaciate Brownie z Wiśniami

Witajcie! Kiedy to piszę jest koniec weekendu, który był piękny i słoneczny! Pomimo tego, że spędziłam go bardzo aktywnie, bo jak nie korzystać z tak pięknej pogody, to udało mi się znaleźć również chwilę na upieczenie weekendowego ciasta i tym razem powstało Wegańskie Łaciate Brownie z Wiśniami.

To Brownie z dodatkiem „Blondie” i wiśniami wyszło niesamowicie smacznie! Jest proste, szybkie i ma świetną konsystencję. Delikatne, wilgotne i idealnie słodkie.

Wegańskie Łaciate Brownie z Wiśniami

 

Jak wiecie nie jestem wielką fanką dodawania cukru do moich wypieków, ale tym razem chciałam, żeby to było ciasto właśnie takie jak „powinno być”! Koniec końców i tak jego skład jest o wiele lepszy niż innych tego typu, więc z efektu jestem bardzo zadowolona. Z resztą nie tylko ja 😉

Wegańskie Łaciate Brownie z Wiśniami

(ok. 8-10 porcji, całość ma ok. 2400 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+50 minut pieczenia)

koszt: ok. 9,40 zł

Składniki:

1 banan

50g aquafaby

5g chia

95g cukru

240ml wody

95g oleju

360g mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka kakao

285g mrożonych lub świeżych wiśni bez pestek

Wykonanie:

Banana zagniatamy na pure. Dodajemy aquafabę i ubijamy. Na koniec dodajemy nasiona chia i cukier. Miksujemy jeszcze chwilę i ostatecznie dodajemy pozostałe składniki na ciasto.

Delikatnie mieszamy, a następnie dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do foremki wyłożonej papierem pergaminowym wykładamy ciasto na przemian ciemne i jasne.

Na wierzch wykładamy wiśnie i pieczemy w 180 stopniach ok. 50 minut.

Vegan Piebald Brownie with Cherries

Find a moment to bake a weekend cake – Vegan Piebald Brownie with Cherries.

(8-10 servings, 2400 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+50 minutes of baking)

Ingredients:

1 banana

50g of aquafaba

5g of chia

95g of sugar

240ml of water

95g of oil

360g of wheat flour

3 teaspoons of baking powder

1 teaspoon of cocoa

285g of frozen or fresh pitted cherries

Instructions:

Knead the banana for pure. Add aquafaba and beat. Finally, add chia seeds and sugar. Mix it for a while and finally add the remaining ingredients to the dough.

Gently mix and then divide into two parts. Add cocoa to one and mix thoroughly. Put the dark and light dough in a mold lined with parchment paper.

Put the cherries on top and bake them in 180 Celsius degrees for about 50 minutes.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*