Wegańskie Leniwe Zraziki

Wegańskie Leniwe Zraziki- bardzo proste, ale bogate w smaku. To bezmięsne zraziki, które możecie przygotować już w 30 minut!

Jestem całym sercem za szybkimi obiadami, które jednocześnie są pyszne i pożywne. Te leniwe zraziki można przygotować z podstawowych składników, a efekt jest doskonały.

Wegańskie Leniwe Zraziki

Moje zraziki zdecydowanie przypominają w smaku indyjskie falafele, bo nie mogłam się opanować, żeby nie doprawić ich kurkumą, kminkiem, chili.

Aby całe danie było lżejsze i bardziej wakacyjne przygotowałam świeżą surówkę z ogórka i orzechów nerkowca. Zimą doskonale sprawdzi się kapusta kiszona lub marynowane buraczki.

Wegańskie Leniwe Zraziki

2 porcje (1 porcja to ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 3,70 zł za porcję

Składniki:

zraziki:

1 cebula biała

205g ciecierzycy gotowanej lub konserwowej

1 ząbek czosnku

1/2 pęczka natki pietruszki

3 łyżki wody

10g sezamu

1 ogórek konserwowy

20g mąki ziemniaczanej

1 łyżka ostrej musztardy

kminek, kurkuma, papryka wędzona, chili, majeranek, sól i pieprz do smaku

mąka pszenna do obtoczenia zrazików

1 łyżka oleju do smażenia

sos:

185ml wody

kilka suszonych grzybów do smaku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

mąka pszenna do zagęszczenia sosu

sałatka:

1 świeży ogórek

30g orzechów nerkowca

2 plastry czerwonej cebuli

1/2 pęczka natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

pieczywo do podania

Wykonanie:

Cebulę podsmażamy chwilę do zeszklenia, a następnie blendujemy z pozostałymi składnikami na zraziki. Formujemy kuleczki i obtaczamy w mące pszennej.

Zraziki podsmażamy na łyżce oleju 2-3 minuty z obu stron. Wodę zagotowujemy z grzybami, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy mąką.

Kroimy składniki na sałatkę i mieszamy. Zraziki podajemy z sosem, sałatką i pieczywem.

Vegan Lazy Meatlessballs

Vegan Lazy Meatlessballs – very simple but rich in flavor. You can prepare them in 30 minutes!

2 servings (1 serving has 600 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

meatlessballs:

1 white onion

205g of cooked chickpeas

1 clove of garlic

1/2 a bunch of parsley

3 tablespoons of water

10g of sesame seeds

1 pickle

20g of potato starch

1 tablespoon of mustard

cumin, turmeric, smoked pepper, chili, marjoram, salt and pepper to taste

wheat flour for coating

1 tablespoon of cooking oil

sauce:

185ml of water

few dried mushrooms to taste

1 spoon of tomato paste

wheat flour to thicken the sauce

salad:

1 fresh cucumber

30g of cashewes

2 slices of red onion

1/2 a bunch of parsley

salt and pepper to taste

bread for serving

Instructions:

Fry the onions, then blend with the rest of the ingredients for the meatlessballs. Form the balls and coat in wheat flour.

Fry on a spoon of oil for 2-3 minutes on both sides. Boil the water with mushrooms, then add the tomato pasteand and thicken with flour.

Cut the ingredients for a salad and mix. Serve meatlessballs with sauce, salad and bread.