Wegańskie meze – grecki talerz przystawek

Nie pierwszy i nie ostatni raz udowadniać światu, że jestem łakomczuchem. Porcje większe od mojej głowy to moja specjalność😁 Ostatnio w Lidlu był tzw. tydzień grecki, a te smaki chyba najbardziej przemawiają do mojego podniebienia. Nie bez powodów to właśnie w Grecji przeszłam na wegetarianizm, bo mnogość roślinnego, pysznego jedzonka po prostu mnie urzekła. A jeśli Grecja to meze, czyli grecki talerz przystawek. W moim wydaniu do grecka uczta z tego co miałam pod ręką, ale w śródziemnomorskim wydaniu.
Jest więc „mięsisty” shish kebab z nutką majeranku, oregano i aromatem octu balsamicznego, który idealnie komponuje się z koperkowym sosem. Do tego oczywiście to czego nigdy nie może zabraknąć na takim talerzu, czyli oliwki! Dużo oliwek, najlepiej tych bardzo mocnych w smaku, z pestką w środku (ostatnio dostałam prosto z Aten 💚).
W Lidlu dorwałam pity z kolendrą i paluchy drożdżowe ze słonecznikiem (nie powiem na ilu sztukach się skończyło 😊✌️). Obowiązkowo oczywiście chrupiące, świeże, orzeźwiające warzywa w cudownej oliwie i sosie balsamicznym.
Celowo nie podaję przy tym daniu kaloryczności, bo tym się trzeba cieszyć i zjeść tyle ile dusza zapragnie😍

Wegańskie meze - grecki talerz przystawek

Wegańskie meze – grecki talerz przystawek

czas przygotowania: ok. 20 minut + 10 minut smażenia

Składniki:

shish kebab:
opakowanie wegańskiego „mięsa mielonego”
20 g oliwy z oliwek
10 g octu balsamicznego
łyżka majeranku
łyżka oregano
sok z 1/4 cytryny lub łyżka octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku
warzywa:
czerwona papryka, świeży ogórek
200 g ulubionych oliwek
40 g octu balsamicznego i łyżka oliwy
sos koperkowy:
1 opakowanie jogurtu roślinnego
1/2 kostki tofu
łyżki koperku
sok z 1/4 cytryny lub octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku
do podania:
chlebki pita i paluchy drożdżowe (lub grissini)

Wykonanie:

Mieszamy wszystkie składniki na „kebaby” (czosnek można zetrzeć na tarce).

Formujemy kulki, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków i zagniatamy na kształt shish kebaba.

Smażymy na patelni po 2-3 minuty z obu stron. Warzywa kroimy w dowolne kawałki i mieszamy z oliwkami, octem i oliwą.

Tofu blendujemy z jogurtem, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami na sos.

Podajemy z chlebkami pita i paluchami.

Vegan meze – Greek appetizer plate

time of preparation: 20 minutes + 10 minuts of frying

Ingredients:

shish kebab:
a pack of vegan „minced meat”
20 g olive oil
10 g balsamic vinegar
spoon of marjoram
spoon of oregano
juice from 1/4 of lemon or a tablespoon of apple cider vinegar
salt and pepper to taste
vegetables:
red pepper
fresh cucumber
200 g your favorite olives
40 g balsamic vinegar and a tablespoon of olive oil
Dill sauce:
1 packet of plantbased yogurt
1/2 cubes of tofu
spoon of dill
juice from 1/4 of lemon or a tablespoon of apple cider vinegar
salt and pepper to taste
for serving:
pita bread and yeast sticks (or grissini)

Instructions:

Mix all the ingredients for „kebabs” (grate the garlic). Form balls, put them on skewers and knead them into a shish kebab shape.

Fry on a pan for 2-3 minutes on both sides. Cut the vegetables into any pieces and mix them with olives, vinegar and olive oil.

Blend the tofu with yoghurt and then mix it with the remaining ingredients for the sauce.

Serve with pita bread and bread sticks or grissini.