Wegańskie Naleśniki z Warzywami

Bardzo proste Wegańskie Naleśniki z Warzywami, które można przygotować na obiad lub kolację. Wystarczy parę podstawowych składników i dobra patelnia.

Kiedy przechodziłam na weganizm jednym z moich lęków było to, że nie zjem nigdy domowych naleśników. Wydawało mi się, że bez jajek nie da się ich przygotować! A tu proszę, nawet niczym ich nie zastępując możemy je zrobić po prostu bez…

Wegańskie Naleśniki z Warzywami

Z naleśnikami zawsze byłam na bakier i kiedyś ich przygotowanie to była dla mnie czarna magia. Teraz można mnie obudzić w środku nocy i ukręcę ciasto na szybki, a do tego z przyjemnością będę stała przy patelni i przerzucała je drugą stronę. Czy to dziwne, że to po prostu lubię?! 😀

Większość osób wybiera naleśniki na słodko i ja też w takiej wersji jem je najczęściej. Ale od czasu do czasu mogą one też stanowić świetną bazę do przygotowania wytrawnego obiadu. Można w nich przemycić porcję warzyw i zapiec tak, że będą smakować jak 100-procentowe comfort food.

Wegańskie Naleśniki z Warzywami

3 porcje (1 porcja to ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+ smażenie naleśników)

koszt: ok. 5 zł za porcję

Składniki:

naleśniki:

300 g mąki pszennej

300 ml mleka roślinnego

300 ml wody

szczypta soli

olej do smażenia

farsz:

250 g pieczarek

1 papryka

1.5 kostki tofu (wędzonego lub naturalnego)

natka pietruszki

sól, pieprz, papryka wędzona, chili do smaku

30g płatków drożdżowych

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

 

Wykonanie:

Mieszamy dokładnie składniki na naleśniki, a następnie smażymy 6 sztuk (po 3 minuty z obu stron). Następnie na odrobinie oleju podsmażamy pokrojone pieczarki, paprykę (ok. 5 minut).

Przyprawiamy, dodajemy rozkruszone tofu, posiekaną natkę i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Dodajemy połowę płatków drożdżowych i nakładamy farsz na naleśniki.

Zawijamy i wkładamy do naczynia wyłożonego papierem pergaminowym. Smarujemy koncentratem, posypujemy resztą płatków i zapiekamy ok. 3 minut w 220 stopniach (funkcja grill).

Vegan Crepes with Vegetables

Very simple Vegan Crepes with Vegetables for lunch or dinner.

3 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+ frying crepes)

Ingredients:

crepes:

300 g of wheat flour

300 ml of plantbased milk

300 ml of water

pinch of salt

oil for frying

stuffing:

250 g of mushrooms

1 red bell pepper

1.5 of tofu cubes (smoked or natural)

parsley

salt, pepper, smoked pepper, chili to taste

30g of nutritional yeasts

2 teaspoons of tomato concentrate

Instructions:

Mix all ingredients for crepes, then fry 6 crepes (3 minutes on both sides). Then, fry mushrooms and pepper with a little bit of oil (for about 5 minutes).

Season, add crumbled tofu, chopped parsley and fry for 2 more minutes. Add half of the yeasts and put the stuffing on the crepes.

Wrap and put in a dish lined with parchment paper. Brush with the tomato concentrate, sprinkle with the rest of the yeasts and grill for about 3 minutes at 220 Celsius degrees.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*