Wegańskie oponki z polewą czekoladową

Dzisiaj przepyszny (jak zawsze!) przepis, z którego jestem bardzo zadowolona – Wegańskie Oponki z Polewą Czekoladową, czyli moja zdrowsza, pączkowa alternatywa.

Ostatnio na prawdę mocno chodziły za mną pączki i wiedziałam, że muszę sobie jakoś poradzić z tym pragnieniem. Udało mi się znaleźć lepsze wyjście niż znalezienie tłustych i pełnych cukru (chociaż roślinnych) pączków.

Wegańskie oponki z polewą czekoladową

Oczywiście zrobiłam je na bazie ciasta drożdżowego (uwielbiam jego zapach!).

Wyszły niesamowicie delikatne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. I ta czekoladowa polewa… Pycha!

Wegańskie oponki z polewą czekoladową

6 oponek (1 ma ok. 250 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+1 godzina na wyrośnięcie ciasta)

koszt: ok. 1 zł za 1 oponkę

Składniki:

20g oleju kokosowego

115ml mleka roślinnego

230g mąki pszennej

1/2 paczki drożdży instant

olej do smażenia (2 łyżki)

60g czekolady gorzkiej

20g oleju kokosowego

60ml mleka roślinnego

wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:

W rondelku podgrzewamy olej z mlekiem (do roztopienia). Odstawienia do przestudzenia. Mąkę mieszamy z drożdżami, a następnie dodajemy mleko i wyrabiamy.

Ciasto zagniatamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 6 części. Każdą z nich rolujemy, a następnie zawijamy końce i delikatnie dociskamy (tak by powstały oponki).

Oponki smażymy na 1 łyżce oleju (3 jednocześnie) po 3 minuty z obu stron. Odstawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie roztapiamy czekoladę z mlekiem i olejem kokosowym.

Ostudzone oponki polewamy sosem czekoladowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Vegan donuts with chocolate frosting

Delicious (as always!) recipe, which I am very proud of – Vegan Donuts with chocolate frosting, but in healthier version.

6 donuts (1 donut – 250 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+1 hour of rising)

Ingredients:

20g coconut oil

115ml vegetable milk

230g wheat flour

1/2 pack of instant yeast

cooking oil (2 tablespoons)

60g dark chocolate

20g coconut oil

60ml vegetable milk

coconut flakes for sprinkling

Instructions:

Heat oil with milk (until the oil will melt). Leave for chilling. Mix the flour with yeast, then add the milk and knead. Leave it for about 1 hour to rise.

Then divide into 6 parts. Each of them roll, and then we wrap the ends and gently press (forming the donuts). Fry on 1 tablespoon of oil (3 simultaneously) for 3 minutes on both sides.

Leave it to cool and at this time melt the chocolate with milk and coconut oil. Put the chocolate sauce on cooled donuts and sprinkle with coconut.