Wegańskie Pączki z Dżemem

Kto ma ochotę na idealne WEGAŃSKIE PĄCZKI z dżemem?! I to nie pływające w tonie tłuszczu. Udało mi się. Uważam to za moje wielkie osiągnięcie, ponieważ już wiele pączkowych prób za mną i w końcu jest tak jak chciałam! Idealna konsystencja, delikatne. Nie ma w nich cukru, więc absolutnie nie ma też żadnych wyrzutów sumienia!

Wegańskie Pączki z Dżemem

Wegańskie Pączki z Dżemem

6 pączków (1 ma ok. 250 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+1.5 h na wyrośnięcie ciasta)

koszt: ok. 80 groszy za 1 paczka

Składniki:

285g (2 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
1/2 paczki drożdży instant
5g (1 łyżeczka) siemienia lnianego
gałka muszkatołowa i cynamon do smaku
174ml (3/4 szklanki) ciepłego mleka
25g (2 łyżki) oleju kokosowego
ok.125g (6 łyżek) dżemu

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami, siemieniem i przyprawami. Całość zalewamy ciepłym (ale nie gorącym mlekiem). Ciasto zagniatamy i pod koniec dodajemy roztopiony olej kokosowy.

Zagniatamy jeszcze chwilę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia pod ściereczką. Następnie z ciasta formujemy 6 kuleczek, które również odstawiamy na jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Pączki delikatnie dociskamy i smażymy na oleju (ok. 3 łyżki) po 2-3 minuty z obu stron. Przekładamy na papier ręcznikowy, aby odsączyć z nadmiaru oleju.

Nadziewamy pączki dżemem (ja używam dużej strzykawki).

Vegan Donuts with Jam

Who wants the perfect VEGAN DONUTS with jam?! Without tone of fat. I did it! I think it’s my great achievement, cause there are many attempts behind me and finally here is just what I wanted! Perfect consistency, delicate. There is no sugar in them, so there are absolutely no remorse!

6 donuts (1 has 250 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+1.5 h for dough rising)

Ingredients:

285g (2 and 1/4 cup) of wheat flour
1/2 pack of instant yeast
5g (1 teaspoon) of flaxseeds
nutmeg and cinnamon to taste
174ml (3/4 cup) of warm milk
25g (2 tablespoons) of coconut oil
about 125g (6 tablespoons) of jam

Instructions:

Mix the flour with yeast, linseed and spices. Then poure with warm (but not hot) milk. Knead the dough and finally add the melted coconut oil.

Kead for a moment and put aside for an hour to grow under the towel. Then form 6 balls from the dough and leave for 30 minutes to rise.

Press the donuts and fry with oil (about 3 tablespoons) for 2-3 minutes on both sides. Transfer them into a towel paper to drain from excess oil.

Stuff the donuts with jam (I use a large syringe for this).