Wegańskie pierogi z ziemniaczano-grzybowym farszem

Wegańskie pierogi z ziemniaczano-grzybowym farszem – pyszne! Podane z kapustą kiszoną i kremem z nerkowców. Te pierogi to jedne z lepszych jakie do tej pory jadłam. To przepis, który przypadnie do gustu i usatysfakcjonuje każdego!

Pierogi to jedno z dań, któremu nie potrafię się oprzeć. Miałam od nich sporą przerwę na studiach, bo nie gotowałam wtedy tak dużo jak teraz i nie odważyłabym się w ogóle ich zrobić (myślałam, że są cholernie ciężkie do przygotowania). Oczywiście kiedy tylko miałam okazję to pierogi jadłam, ale wszystko zaczęło się chyba od wizyty w Mandu (pierogarnia w Gdańsku), gdzie spróbowałam najlepszych pierogów ever. W tedy postanowiłam, że muszę je zrobić w domu. Odważyłam się i robię pierogi do dziś. Nie ma dla mnie problemu żeby zrobić 6 pierogów na 2 osoby w ciągu tygodnia. Nie uważam, że potrzeba do tego dużo czasu. Jedyne co trzeba mieć to chęci i pomysły na farsz 😀 A że ani z tym, ani z tym nie mam problemu, to nie ma to jak pierogi na obiadek!

Wegańskie pierogi z ziemniaczano-grzybowym farszem

Wiem, że dla wielu osób robienie pierogów to robota na weekend albo na święta, bo tyle pracy! Uwierzcie mi, że jeżeli przygotujecie ciasto i farsz dzień wcześniej (a zajmie to chwilę), to następnego dnia zostaje na prawdę niewiele. Ja (dla dwóch osób) dzielę ciasto na 2 części, rozwałkowuję i robię 3 duże pierogi w kształcie ravioli. Ile to zajmuje? 15 minut max! Więc, po prostu warto. Można przygotować dowolny farsz, taki jak lubicie najbardziej i być pewnym, że nie ma w nim niczego, czego nie chcecie.

Oczywiście, żeby pierogi się udały trzeba zacząć od ciasta. Ja zawsze robię ciasto wcześniej (zazwyczaj dzień wcześniej) i trzymam w lodówce, żeby odpoczęło. Różnie to bywało, mam wiele sposobów na ciasta pierogowe (które możecie znaleźć np. w przepisie na  pierogi z kurkami i wędzonym serem), ale powiem Wam, że to chyba wyszło mi najlepiej. No i przede wszystkim udało mi się je zrobić w 100% wegańskie. Jeżeli jeszcze nie jesteście przekonani to dodam, że podałam je z kapustą kiszoną i kremem z nerkowców, co razem smakowało znakomicie!

Wegańskie pierogi z ziemniaczano-grzybowym farszem

2 porcje (1 porcja: ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 1h

kosz to ok. 3,90 zł za 1 porcję

Składniki:

ciasto:

mąka pszenna 95 g

woda ciepła 60 ml

farsz:

olej do smażenia 1 łyżka

cebula 1 sztuka

ugotowane ziemniaki 200 g

pieczarki 250 g

czosnek 2 ząbki

sól i pieprz do smaku

szczypiorek i kapusta kiszona do podania

krem:

nerkowce 75 g

woda 90 ml

sok z 1/4 cytryny

ocet ryżowy 1 łyżeczka

sos sojowy 1 łyżka

Wykonanie:

Do mąki dodajemy wodę i zagniatamy ciasto (jeżeli zbytnio się lepi to dodajemy więcej mąki). Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 15 minut lub na noc do lodówki.

Na oleju podsmażamy cebulkę, pieczarki i czosnek do momentu aż całkowicie wyparuje z nich woda. Miksujemy warzywa z ziemniakami i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Nerkowce pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w 220 stopniach. Prażone orzechy blendujemy z pozostałymi składnikami na krem. Ciasto dzielimy na dwie części.

Rozwałkowujemy na kształt prostokąta i kroimy wzdłuż dłuższego boku na pół. Na jedną część wykładamy 3 duże łyżki farszu (w odstępach przynajmniej 1-2 cm).

Na wierzch wykładamy drugi bok i sklejamy boki. Środki natomiast kroimy tak by powstały 3 pierogi o kształcie ravioli. Odkładamy na papier posypany mąką i to samo robimy z drugą częścią ciasta.

Pierogi gotujemy we wrzątku ok. 3 minut. Następnie podsmażamy je z obu stron na odrobinie oleju. Podajemy z kapustą kiszoną, kremem i szczypiorkiem.

Vegan dumplings with mushroom-potato filling

Vegan dumplins with mushroom-potato filling – yummy! Served with sauerkraut and cashew sauce. These dumplings are one of the best I have ever tasted. They will please and satisfy everyone!

2 servings (1 serving: 500 kcal)

time of preparation: 1 hour

Ingredients:

dough:

white flour 95 g

warm water 60 ml

filling:

oil 1 tablespoon

1 onion

200 g boiled potatoes

250 g mushrooms

garlic 2 cloves

salt and pepper

chives and sauerkraut for serving

sauce:

cashews 75 g

water 90 ml

juice from 1/4 lemon

rice vinegar 1 teaspoon

soy sauce 1 tablespoon

Instructions:

Add water to flour and knead the dough (if it’s too sticky add more flour). Wrap it in foil and leave for 15 minutes or for all night in the fridge.

Fry onions, mushroom and garlic with oil until the water evaporates completely. Mix veggies with potatoes. Season with salt and pepper

Bake cashews in the oven for 10 minutes in 220 C. Blend roasted nuts with other sauce ingredients.

Split the dough into two parts. Roll out each of them in rectangular shape. Put 6 big spoons of filling on one part (like for 6 ravioli).

Than put the other part of dought on it and stick the sides. Cut 6 dumplings (in shape of ravioli). Boil dumplings for 3 minutes in boiling water.

Than fry them on a little bit of oil on both sides (for 1-2 minutes). Serve with sauerkraut, chives and sauce.