Wegańskie Placki Paprykowo-Czosnkowe

Jakkolwiek to nie zabrzmi lubię smażyć placki! Naprawdę ten cały rytuał stania nad patelnią, przewracania, nakładania, po prostu lubię. Dlatego placuszki, pancakes, naleśniki to dla mnie dania, które zawsze przygotowuję z wielką chęcią. Tym razem w wersji wytrawnej, obiadowej, z dodatkiem wędzonego tofu i aromatycznych przypraw.

Są proste i szybkie do przygotowania, dlatego sprawdzą się w sytuacji, gdy na prawdę nie wiecie co wykombinować na szybko jako dodatek do sałatki lub samodzielne danie podane z warzywami i sosem.

Wegańskie Placki Paprykowo-Czosnkowe

Jedną z rzeczy, które uwielbiam w tym, że prowadzę bloga kulinarnego jest to, że mam ogromną mobilizację do tego, aby codziennie przygotowywać nowe posiłki. Lubię mieć świadomość, że moje pomysły idą w świat i ktoś może się cieszyć smakami, które stworzyłam! A najbardziej lubię, kiedy są one dla kogoś inspiracją do własnych poszukiwań i tworzenia innych, ciekawych kombinacji.

A wracając do placków. Z czym je możecie podać? Proponuję fasolkę szparagową z musztardowym sosem, wytrawną sałatkę z truskawkami (naprawdę obłędną!) albo smarowidło z bakłażana.

Wegańskie Placki Paprykowo-Czosnkowe

14 placków, 1 ma ok. 75 kcal

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ smażenie)

koszt: ok. 5,50 zł za całość

Składniki:

1 kostka wędzonego lub naturalnego tofu

20g jogurtu roślinnego

100ml mleka

100ml wody

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka wędzonej papryki

chili wg uznania

sól (najlepiej czarna) i pieprz do smaku

ok. 200g mąki pszennej

10g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Tofu rozkruszamy i mieszamy z jogurtem i mlekiem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy ciasto.

Wykładamy placki na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy po 2-3 minuty z obu stron.

Vegan Paprika and Garlic Pancakes

14 pancakes, 1 has 75 kcal

time of preparation: 10 minutes (+ frying)

Ingredients:

1 cube of smoked or natural tofu

20g of plantbased yogurt

100ml of plantbased milk

100ml of water

1 teaspoon of granulated garlic

1 teaspoon of smoked pepper

chili at discretion

salt (preferably black) and pepper to taste

about 200g of wheat flour

10g of potato starch

Instructions:

Crumble tofu and mix with yogurt and milk. Then add the remaining ingredients and mix the dough thoroughly. Fry pancakes on a hot pan with a little oil.

Cook them for 2-3 minutes on both sides.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*