Wegańskie Śniadanie z Tortillą i Tofucznicą

Proste, Wegańskie Śniadanie z Tortillą i Tofucznicą. Dużo warzyw, a do tego awokado i kiełki!

Jestem bardzo krytyczna dla siebie. Uważam, że nigdy nie jestem w czymś dobra w 100%. Wiele czasu zajęło mi, żeby zaakceptować w pewien sposób siebie i czuć się ze sobą dobrze. Bo przecież mogę być krytyczna względem siebie, ale jednocześnie być osobą szczęśliwą. Znalazłam pasję, w której się rozwijam, mam cudownego Męża i tak na prawdę niczego mi nie brakuje. Zawodowo jeszcze wiele przede mną, ale mam nadzieję, że również w tej działce będę mogła czuć się dobrze. Jak wiecie odbywam staż w aptece. Jest to miejsce, w którym mam przegląd przez cały przekrój społeczeństwa. Widzę tragedie ludzi chorych, zmęczonych, ale również tych którzy pomimo wszystko mają wielki uśmiech na twarzy.

wegańskie śniadanie

Nie wiem gdzie w przyszłości będzie mi dane pracować, co będę robić. Ale mam nadzieję, że będę umiała zawsze wrócić myślami do teraz i powiedzieć sobie: „trzymaj dystans”. Bo tylko mając dystans do tego wszystkiego co nas otacza chronimy się przed stresem i nadmiernym przejmowaniem się, które w dłuższej perspektywie nas wyniszczają. Nie mówię tu o braku zaangażowania w pracy, bo moim zdaniem takie zaangażowanie być musi! Ale o racjonalnym i zdrowym podejściu do sprawy.

wegańskie śniadanie

Dlaczego o tym wszystkim mówię? Bo nabieranie dystansu to również otwarcie się na nowe rzeczy, to możliwość przeanalizowania na spokojnie co jest dla nas dobre, a co złe. Gdyby nie to, pewnie nigdy bym nie pomyślała o tym, aby zacząć się lepiej odżywiać, jeść mniej odzwierzęcych produktów i wprowadzić większe urozmaicenie do swojej diety. Pewnie nigdy nie wpadłabym na to aby zrobić tofucznicę (dla niewtajemniczonych jajecznicę z tofu). Gotowanie i odkrywanie nowych smaków, ale co najważniejsze dzielenie się nimi z najbliższymi, jest dla mnie czymś relaksującym i satysfakcjonującym. Tak jak sport jest moim sposobem na budowanie wewnętrznej siły.

Kto by pomyślał, że tyle myśli będzie towarzyszyło zwykłemu śniadaniu 😀

wegańskie śniadanie

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wegańskie potrawy to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Wegańskie Śniadanie z Tortillą i Tofucznicą

4 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

tofu 100g

mała cebula 1 sztuka

kurkuma 1/2 łyżeczki

papryka wędzona 3/4 sztuki

oliwa do smażenia

sól i pieprz do smaku

tortille (4 sztuki):

mąka 140g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

woda 100ml

masło kokosowe lub zwykłe do smażenia

do podania:

rukola, kiełki, rzodkiewki, awokado, pomidorki

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy tortille (możecie również użyć gotowych placków). Składniki na tortille mieszamy dokładnie i w razie potrzeby dosypujemy mąki, tak aby się nie kleiło.

Rozwałkowujemy ciasto na 4 tortille. Smażymy je na małej ilości masła. Cebulkę podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy skruszone tofu i przyprawy. Tortille podajemy z rukolą, tofucznicą, kiełkami, rzodkiewką, awokado i pomidorkami.

 

Zapisz

Zapisz