Wegańskie spaghetti dyniowe z aromatycznymi grzybami

Wegańskie spaghetti dyniowe z aromatycznymi grzybami to proste i zdrowe danie pełne jesiennych smaków. Szybki w przygotowaniu, kremowy sos tylko z 4 składników wymieszany z makaronem spaghetti i podany z podsmażonymi grzybkami. Do tego czosnek, cebula, zioła i w 30 minut mamy pyszny, jesienny obiad, idealny na nadchodzące chłodne wieczory.

Przyszła prawdziwa jesień, a wraz z nią długie, ciemne wieczory, które zaczynają się już od 16! Nie ma jednak tego złego, bo jak dla mnie to zawsze najlepszy czas na czytanie książek, oglądanie seriali i oczywiście gotowanie. Ostatnio chodzą za mną boczniaki i wiem, że w tym przepisie sprawdziłyby się idealnie, ale niestety musiałam zamienić je na pieczarki, bo tych pierwszych nigdzie nie mogłam dostać.

Wegańskie spaghetti dyniowe z aromatycznymi grzybami

Szkoda, że nie mam koło siebie targowiska, na które mogłabym się wybrać po takie produkty, bo niestety w dyskontach często właśnie takich brakuje. Czasem dziwię się, że łatwiej można dostać produkty zagraniczne niż nasze polskie, sezonowe. Na szczęście od pewnego czasu bez problemu można dostać w sklepie dynię i to moją ulubioną – piżmową, która jak dla mnie jest kwintesencją jesieni!

Tak czy owak cieszę się bardzo z tego dania, bo chociaż jest wegańskie to bardzo posmakuje każdemu. Ma wspaniały, głęboki smak. No i oczywiście przypadnie do gustu chyba każdemu fanowi spaghetti. Jak wspomniałam w tym daniu doskonale sprawdzą się zamiast pieczarek boczniaki albo kurki. Jeśli lubicie smaki jesieni to nie ma co zwlekać 😉

Wegańskie spaghetti dyniowe z aromatycznymi grzybami

#lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: 4,80zł za  porcję

Składniki:

makaron (najlepiej spaghetti) 360g

sos:

95g nerkowców

dynia (najlepiej piżmowa) ok. 700g miąższu

bulion warzywny lub woda 180ml

2 ząbki czosnku

sól do smaku

grzyby:

2 łyżki oleju roślinnego

pieczarki (lub boczniaki albo kurki) ok. 500g

2 ząbki czosnku

2 cebule (lub 4 szalotki)

tymianek suszony 1/2 łyżeczki

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki do podania

Wykonanie:

Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia (minimum 15 minut). W tym czasie środek dyni kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10-20 minut.

Przecedzamy dynię, dodajemy bulion, czosnek, sól i blendujemy całość na gładką masę. W międzyczasie na oleju podsmażamy grzyby, cebulę i czosnek.

Gdy woda z nich odparuje przyprawiamy. Gotujemy makaron. Po odcedzeniu mieszamy go z sosem i podajemy z grzybami oraz natką pietruszki.

Vegan pumpkin spaghetti with aromatic mushrooms

Vegan pumpkin spaghetti with aromatic mushrooms is a simple and healthy dish full of autumn flavors.

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

asta (preferably spaghetti) 360g

sauce:

95g cashews

pumpkin (preferably butternut) about 700g

vegetable broth or water 180ml

2 cloves of garlic

salt to taste

mushrooms:

2 tablespoons of vegetable oil

mushrooms (or oyster mushrooms or chanterelles) about 500g

2 cloves of garlic

2 onions (or 4 shallots)

dried thyme 1/2 teaspoon

salt and pepper to taste

parsley for serving

Instructions:

Pour hot water over the cashew nuts and let them soak (for minimum 15 minutes). Cut the pumpkin into cubes, add some water and cook for about 10-20 minutes.

Stir the pumpkin, add the broth, garlic, salt and blend until smooth. In the meantime, fry mushrooms, onions and garlic with oil (until water evaporates).

Cook the pasta. Than, mix it with the sauce and serve with mushrooms and parsley.