Wegańskie Szaszłyki z Pieczarek

Lato w pełni i sezon grillowy w pełni. Oczywiście przodują na nich kiełbasy i karkówki. Jest aromatycznie, szybko i oczywiście miło, bo na świeżym powietrzu 😉 Myślę jednak, że coraz więcej osób skłania się do serwowania grillowanych warzyw. Dzisiaj propozycja ode mnie, czyli Wegańskie Szaszłyki z Pieczarek w tajskich smakach! Zdecydowanie polecam! Mojemu Mężowi przygotowałam wersję z kiełbasą przekładaną pieczarkami i stwierdził, że to jedno z lepszych dań jakie jadł 😉

wegańskie szaszłyki z pieczarkami

wegańskie szaszłyki

WEGAŃSKIE SZASZŁYKI Z PIECZAREK

ilość: 2 porcje

Składniki:

makaron spaghetti 235g

duże pieczarki 200g

migdały 20g zmielone na gładką masę

imbir 1 łyżeczka

szczypiorek

sok z limonki

sos sojowy 1 łyżka

ocet 1 łyżka

sos chili wg uznania

mleczko kokosowe 95g

kolendra

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Łączymy migdały z imbirem, szczypiorkiem, sokiem z limonki, sosem sojowym, octem i sosem chili.

Pieczarki kroimy i przygotowujemy z nich szaszłyki. Połową sosu wylewamy na pieczarki. Grillujemy je około 6-8 minut. Do pozostałej części sosu dodajemy mleczko kokosowe i łączymy z makaronem.

Szaszłyki podajemy na makaronie, całość posypujemy kolendrą.