Wegańskie zapiekane tosty francuskie

Zapiekane tosty francuskie to proste i szybkie śniadanko!
Kawałki doskonałego chleba obtoczone domowym wegańskim budyniem, zwieńczone słodką kruszonką z orzechów pekan i idealnie podpieczone! Możecie je zrobić z marszu lub przygotować wieczorem, zostawić w lodówce, a rano tylko zapiec✌️Weekendowe śniadanie dla całej rodzinki, które pokocha kaaaażdy!

Wegańskie zapiekane tosty francuskie

Wegańskie zapiekane tosty francuskie

1 porcja (ok. 470 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+ 15 minut pieczenia)

koszt: ok. 2.60 zł

Składniki:

100 g białego pieczywa
125 ml mleka sojowego (lub innego roślinnego)
10 g erytrytolu lub cukru
10 g mąki z ciecierzycy
10 g nasion chia
15 g orzechów pekan
10 g erytrytolu lub cukru

Wykonanie:

Mleko mieszamy ze słodzikiem, mąką i chia. Mieszamy z pokrojonym pieczywem i odstawiamy na ok. 15 minut. Orzechy rozkruszamy i mieszamy ze słodzikiem.

Pieczywo przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy orzechy i zapiekamy w 180 stopniach (góra/dół) ok. 15 minut.

Vegan roasted French toast

1 serving (470 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+ 15 minutes of baking)

Ingredients:

100 g white bread
125 ml soy (or other plantbased) milk
10 g erythritol or sugar
10 g chickpea flour
10 g chia seeds
15 g pecan nuts
10 g erythritol or sugar

Instructions:

Mix milk with sweetener, flour and chia. Mix with chopped bread and leave for about 15 minutes. Crumble walnuts and mix with sweetener.

Put the bread into a baking tray lined with baking paper. Top with nuts and roast in 180 Celsius degrees (top/bottom) for about 15 minutes.