Wegańskie Zraziki

Wiecie jakie obiady lubię najbardziej? Właśnie takie! Swojskie, zdrowe, sycącą, polskie, a do tego w 100% roślinne. Wegańskie Zraziki z tofu i kaszy orkiszowej polane sosikiem z pieczonymi warzywami.

Wegańskie Zraziki

Wegańskie Zraziki

2 porcje (1 ma ok. 565 kcal)

czas przygotowania: ok. 50 minut

koszt: ok. 5,20 zł za porcję

Składniki:

1 kostka wędzonego tofu (lub naturalnego)

60 g kaszy orkiszowej (lub jaglanej)

30 ml mleka roślinnego

1 łyżka musztardy

25 g bułki tartej

1 ogórek kiszony

1 cebula

sól, pieprz, majeranek, papryka i chili do smaku

mąka do obtoczenia

pół szklanki wody

parę suszonych grzybów

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

500 g ziemniaków i opakowanie fasolki szparagowej do podania

 

Wykonanie:

Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie blendujemy na gładką masę z tofu, mlekiem i musztardą. Dodajemy bułkę tartą przyprawy i pokrojonego drobno ogórka oraz cebulę.

Z masy formujemy zraziki, które obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Następnie zdejmujemy i na tej samej patelni przygotowujemy sos.

Gotujemy wodę z grzybami, koncentratem, solą i pieprzem. Jeśli sos jest za rzadki dodajemy odrobinę mąki. Na koniec dodajemy zraziki i jeszcze chwilę dusimy.

Podajemy z upieczonymi ziemniaczkami i fasolką.

Vegan Polish Cutlets (Zraziki)

Home-made, healthy, filling, Polish, and 100% plantbased.

2 servings (1 has 565 kcal)

time of preparation: 50 minutes

Ingredients:

1 cube of smoked tofu (or natural)

60 g of spelled (or millet) groat

30 ml of plantbased milk

1 tablespoon of mustard

25 g bread crumbs

1 pickled cucumber

1 onion

salt, pepper, marjoram, pepper and chili to taste

flour for coating

half a glass of water

a few dried mushrooms

1 teaspoon of tomato concentrate

500 g potatoes and 450 g green beans for serving

Instructions:

Cook groat with the instructions on the packaging. Then blend on a smooth mass with tofu, milk and mustard. Add the breadcrumbs, seasoning and finely sliced cucumber and onions.

Form cutlets from the mass and coat in flour. Fry with oil on both sides. Then take off and prepare the sauce on the same pan. Boil water with mushrooms, concentrate, salt and pepper.

If the sauce is too thin, add a little flour. Finally, add the cutlets and cook for a moment. Serve with baked potatoes and beans.