Enchilada Wegetariańska

Ta Wegetariańska a la Enchilada jest super zdrowa i wypełniona aromatycznym, meksykańskim smakiem. Idealna na szybki obiad! Dlaczego a’la? Bo tortille postanowiłam podać oddzielnie, a danie zrobić na patelni 😉

enchilada

Uwielbiam kuchnię meksykańską, a już dawno jej u mnie nie było. Musiałam więc zdecydowanie nadrobić. Baaardzo chciałabym w końcu odwiedzić jakieś miejsce w Gdańsku, gdzie można by zjeść dobre, meksykańskie dania. Polecacie coś? Jeżeli macie jakieś sprawdzone miejsce w trójmieście to koniecznie napiszcie mi o nim w komentarzu 😉

Póki co odtwarzam kuchnię meksykańską w domu, tak jak mogę i z tego co mam pod ręką.

enchilada

Prawdziwa enchilada zazwyczaj zawiera mięso i duuużo sera. Ja wybrałam wersję wegetariańską, dużo lżejszą i zdecydowanie zdrowszą. Jednakże równie smaczną 🙂 Pełna warzyw, czerwonej fasoli, z intensywnie pomidorowym sosem i tortillą. I nie martwcie się, bo ser jak najbardziej zostawiłam! Koniecznie wypróbujcie!

enchilada

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wegetariańskie dania to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Wegetariańska a’la Enchilada

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

papryka 1/4 sztuki

cukinia 1 sztuka

cebula czerwona 1 sztuka

czosnek 1 ząbek

kukurydza 105g

fasola czerwona 75g

oliwa do smażenia

kminek 1/2 łyżeczki

oregano 1/2 łyżeczki

kolendra 1 łyżeczka

chili wg uznania

sól i pieprz do smaku

przecier pomidorowy 1 opakowanie ok. 200ml

ser cheddar do podania ok. 80g

tortilla:

mąka pszenna 40g

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

ciepła woda 30ml

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania tortilli (oczywiście możecie wykorzystać tę ze sklepu). Mieszamy składniki i ugniatamy ciasto (dodajemy tyle mąki ile jest potrzebne, aby uzyskać elastycznie ciasto).

Dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkowujemy i smażymy na odrobinie oliwy po 30-40 sekund z obu stron. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek (ok. 2 minuty).

Dodajemy na patelnię resztę pokrojonych warzyw i przyprawiamy. Całość smażymy ok. 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i po 5 minutach danie jest gotowe.

Podajemy je ze startym serem i tortillą.

Zapisz

Zapisz



  • Wygląda przepysznie! 🙂 Jeszcze czegoś takiego nie jadłam. 🙂

    • To bardzo polecam 😉 Bo smakuje wspaniale 😉

  • Beata Jabłońska

    Świetne danie 😉

  • Uwielbiam takie dania 🙂 Świetne na wieczór do filmu 😀

  • Zapowiada się na bardzo aromatyczne danie. Zapisałam sobie w linkach do wypróbowania. Bardzo pasują mi te smaki. Przy okazji przypomniałaś mi o fasolce po bretońsku, którą miałam ugotować… 🙂

    • Bardzo się cieszę, że Ci się podoba 😉 To również moje smaki 😉

  • Fabryka Pomysłów

    uwielbiam te wyraziste meksykańskie smaki 🙂

  • dishdogz

    Lubię taki misz-masz!

  • Chyba tak właściwie nigdy meksykańskiej prawdziwej kuchni nie jadłyśmy a naprawdę pysznie się prezentuje 😀

    • W takim razie trzeba spróbować 😉

  • Martyna Jacko

    Ależ to musi być pyszne! Chyba przyrządzę sobie w weekend 🙂

  • jak będziesz w warszawie, polecę ci kilka pysznych miejsc, takich jak Gringo Bar czy La Sirene. Tex-Mex w najlepszym wydaniu 🙂

    • Dzięki! Zapisuję i jak będę w Warszawie to muszę odwiedzić w takim razie 😉