Wege kapusta z grzybami

Tradycyjne smaki powodują powrót wspomnień. Kto z nas nie kojarzy świąt z zapachem i smakiem bigosu? Warto kultywować przepisy, które robiły nasze mamy i babcie. Uwielbiam smakować tradycyjne dania, ale zawsze dodaję do nich coś od siebie. W tym wypadku moja wege kapusta z grzybami została wzbogacona suszonymi morelami i rodzynkami. Tym samym smakuje ciekawie, ale cały czas tradycyjnie.

Wege kapusta z grzybami

Wege kapusta z grzybami

2 porcje (1 porcja to ok. 160 kcal)

czas przygotowania: ok. 1h 10 minut (w tym 1 h gotowania)

koszt: ok. 2.70 zł za 1 porcję

Składniki:

1 cebula

5 g suszonych grzybów

1  łyżka oleju do smażenia

800g kiszonej kapusty

1/3 łyżeczki mąki pszennej

1 liść laurowy

1 ziele angielskie

1 ziarenko pieprzu

szczypta soli i cukru

pieprz do smaku

1 ząbek czosnku

20g suszonych moreli

50ml czerwonego wina

20g rodzynek

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i suszone grzyby (ok. 4 minut). Kiszoną kapustę zalewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy pokrojony czosnek, cebulę, przyprawy, morele pokrojone w paski i gotujemy ok. 1 godzinę od czasu do czasu mieszając.

Następnie zalewamy kapustę winem i dodajemy rodzynki. Kiedy alkohol wyparuje kapusta jest gotowa. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Vege sauerkraut with mushrooms

My vegan sauerkraut with mushrooms has extra dried apricots and raisins. It tastes extravagantly, but still traditionally.

2 servings (1 serving – 160 kcal)

time of preparation: 1h 10 minut (including 1 hour of cooking)

Ingredients:

1 onion

5 g of dried mushrooms

1 tablespoon of cooking oil

800g sauerkraut

1/3 of a teaspoon of wheat flour

1 bay leaf

1 grain of allspice

1 grain of pepper

a pinch of salt and sugar

pepper to taste

1 clove of garlic

20g of dried apricots

50ml of red wine

20g raisins

Instructions:

Fry the diced onion and dried mushrooms with the oil (for about 4 minutes). Mix sauerkraut with 1/3 glass of water, chopped garlic, fried onion, spices, apricots cut into strips and cook for about 1 hour (mix it from time to time).

Then pour the sauerkraut with wine and add the raisins. When the alcohol evaporates, the sauerkraut is ready. Serve with your favorite bread.



5 thoughts on “Wege kapusta z grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*