Wege pasztet ze śliwkami

Wegański pasztet! Kto się skusi nie pożałuje. Słodki dodatek suszonych śliwek i rodzynek, a do tego doskonały aromat warzyw i przypraw.

Wege pasztet ze śliwkami
Wege pasztet ze śliwkami

Ma wspaniały zapach, świetną konsystencję i wygląd. Jak dla mnie doskonały i idealny z kawałkiem świeżego pieczywa.

Wege pasztet ze śliwkami

2 porcje (1 porcja to ok. 420kcal)

czas przygotowania: ok. 1h 20 minut (w tym 1 godzina pieczenia)

koszt: ok. 2,50zł za 1 porcję

Składniki:

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 por

1 marchew

1 łyżka oleju do smażenia

10g orzechów włoskich

25g nasion słonecznika

125g ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)

10g siemienia lnianego (w ziarenkach)

35g płatków zbożowych

1/3 łyżeczki kminku mielonego, curry, imbiru, cynamonu, papryki

sól i pieprz do smaku

2 łyżki przecieru pomidorowego

25g rodzynek

50g suszonych śliwek

pieczywo do podania

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, por i marchew przez ok. 10 minut. Orzechy i słonecznik rozdrabniamy.

Do orzechów dodajemy podsmażone warzywa, ciecierzycę, płatki i blendujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, pokrojone w plastry śliwki, przyprawy i przecier.

Całość przenosimy do keksówki wyłożonej papierem i pieczemy ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Podajemy z pieczywem.

Wege pate with plums

Vegan pate! Sweet addition of dried plums and raisins, plus a perfect aroma of vegetables and spices.

2 servings (1 serving – 420kcal)

time of preparation: 1h 20 minutes (1h of baikng)

Ingredients:

1 onion

1 clove of garlic

1 leek

1 carrot

1 tablespoon of cooking oil

10g walnuts

25g sunflower seeds

125g chickpeas (from cansor boiled)

10g flaxseeds

35g oats

1/3 teaspoon ground cumin, curry, ginger, cinnamon, peppers

salt and pepper to taste

2 tablespoons tomato puree

25g raisins

50g dry plums

serve with bread

Instructions:

Fry the chopped onion, garlic, leek and carrot for about 10 minutes with oil. Crush the nuts and sunflower seeds. Add the fried vegetables, chickpeas, oats and blend until smooth.

Add raisins, sliced plums, spices and tomato puree. Transfer into baking mold with paper and bake about 1 hour in 180 degrees. Serve with bread.

 

 

 



6 thoughts on “Wege pasztet ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*