Wege wrapy w sa艂acie

Wege wrapy w sa艂acie – z tofu, pieczarkami i w wersji bezglutenowej 馃榾 Proste, energetyczne i idealne na lunch lub lekki obiad!

Ostatnio chodzi艂y za mn膮 wege wrapy, ale nie mia艂am czasu na robienie tortilli. Za to mia艂am w lod贸wce wielkie li艣cie sa艂aty… Szybko po艂膮czy艂am fakty i wyszed艂 prosty, zdrowy obiad.

wege wrapy

Dwa podstawowe sk艂adniki w tym przepisie to tofu i pieczarki. Tofu zamarynowa艂am sosem sojowym i occie balsamicznym dzi臋ki czemu ma boski smak! My艣l臋, 偶e osoba kt贸ra nie zna tofu na pewno by si臋 do niego przekona艂a po tym przepisie, bo 艣wietnie si臋 ono tutaj komponuje. I dziwnie to pisa膰, ale smakuje troch臋 jak mi臋so. Nie wiem czy to dobrze czy 藕le…

Je偶eli nie lubicie tofu i z g贸ry odrzucacie jego u偶ycie to przemy艣lcie to. Powiem Wam, 偶e w tym przypadku na prawd臋 warto zaryzykowa膰, bo efekt jest rewelacyjny. Zawsze mo偶ecie te偶 spr贸bowa膰 tofu w臋dzonego, kt贸re moim zdaniem ma o wiele fajniejszy i bardziej akceptowalny smak.

Przepis dost臋pny w formie video 馃槈

Wege wrapy w sa艂acie

2 porcje (1 porcja to ok. 450 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut

koszt: ok. 7.50 z艂 za porcj臋

Sk艂adniki:

sos sojowy 2 艂y偶ki

ocet balsamiczny 1 艂y偶ka

olej ro艣linny 1 艂y偶ka

olej do sma偶enia

tofu (mo偶e by膰 naturalne, w臋dzone, bazyliowe) 340 g

pieczarki 225 g

ciecierzyca konserwowa 225 g

czosnek 2 z膮bki

pieprz do smaku

szczypiorek 1 gar艣膰

4 du偶e li艣cie sa艂aty

starta marchew i szczypiorek do podania

Wykonanie:

Tofu rozdrabniamy i mieszamy z sosem sojowym, octem i olejem. Podsma偶amy na oleju ok. 5 minut. Zdejmujemy z patelni i podsma偶amy na niej pokrojone pieczarki.

Sma偶ymy do momentu wyparowania wody. Nast臋pnie dodajemy ciecierzyc臋 i posiekany czosnek oraz szczypiorek. Podsma偶amy ok. 1 minut臋 i przyprawiamy pieprzem.

Na li艣cie sa艂aty wyk艂adamy pieczarki, tofu i ca艂o艣膰 posypujemy marchewk膮 i szczypiorkiem.