Wege wrapy w sałacie

Wege wrapy w sałacie – z tofu, pieczarkami i w wersji bezglutenowej 😀 Proste, energetyczne i idealne na lunch lub lekki obiad!

Ostatnio chodziły za mną wege wrapy, ale nie miałam czasu na robienie tortilli. Za to miałam w lodówce wielkie liście sałaty… Szybko połączyłam fakty i wyszedł prosty, zdrowy obiad.

wege wrapy

Dwa podstawowe składniki w tym przepisie to tofu i pieczarki. Tofu zamarynowałam sosem sojowym i occie balsamicznym dzięki czemu ma boski smak! Myślę, że osoba która nie zna tofu na pewno by się do niego przekonała po tym przepisie, bo świetnie się ono tutaj komponuje. I dziwnie to pisać, ale smakuje trochę jak mięso. Nie wiem czy to dobrze czy źle…

Jeżeli nie lubicie tofu i z góry odrzucacie jego użycie to przemyślcie to. Powiem Wam, że w tym przypadku na prawdę warto zaryzykować, bo efekt jest rewelacyjny. Zawsze możecie też spróbować tofu wędzonego, które moim zdaniem ma o wiele fajniejszy i bardziej akceptowalny smak.

Przepis dostępny w formie video 😉

Wege wrapy w sałacie

2 porcje (1 porcja to ok. 450 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut

koszt: ok. 7.50 zł za porcję

Składniki:

sos sojowy 2 łyżki

ocet balsamiczny 1 łyżka

olej roślinny 1 łyżka

olej do smażenia

tofu (może być naturalne, wędzone, bazyliowe) 340 g

pieczarki 225 g

ciecierzyca konserwowa 225 g

czosnek 2 ząbki

pieprz do smaku

szczypiorek 1 garść

4 duże liście sałaty

starta marchew i szczypiorek do podania

Wykonanie:

Tofu rozdrabniamy i mieszamy z sosem sojowym, octem i olejem. Podsmażamy na oleju ok. 5 minut. Zdejmujemy z patelni i podsmażamy na niej pokrojone pieczarki.

Smażymy do momentu wyparowania wody. Następnie dodajemy ciecierzycę i posiekany czosnek oraz szczypiorek. Podsmażamy ok. 1 minutę i przyprawiamy pieprzem.

Na liście sałaty wykładamy pieczarki, tofu i całość posypujemy marchewką i szczypiorkiem.