Wegetariańska Carbonara Linguine z Kurkami

Dzisiaj mam dla Was pyszny przepis – Wegetariańska Carbonara Linguine z Kurkami!

Ale się cieszę, że mogę się z Wami podzielić takim dobrym daniem! Takim, które jest proste, tanie i bardzo smaczne. Oczywiście również zdrowe, bo pomimo (jak dla mnie) sporej ilości sera nadal nie jest to bomba kaloryczna.

wegetariańska carbonara

Uwielbiam kuchnię włoską. Wszelkiego rodzaju dania makaronowe to dla mnie prawdziwe uczty. A najbardziej lubię tę kuchnię za jej minimalizm i za to, że zawsze czuję się po niej najedzona, ale nie przejedzona. Wegetariańską carbonarę linguine postanowiłam wzbogacić o smak moich ulubionych grzybów, czyli kurek. Na ten pomysł wpadłam przyglądając się akcji kulinarnej Czas na grzyby. I tak powstała znakomita, kremowa, aromatyczna carbonara.  W sam raz dla każdego głodomora i wielbiciela kuchni włoskiej oraz kurek 😀

wegetariańska carbonara

Carbonarę robię często, bo jest to potrawa przed-treningowa mojego Męża 😀 Odkąd obejrzałam filmik na youtube pewnego Włocha o tym jak powinno się przygotowywać carbonarę, trzymam się włoskich reguł w jej przygotowaniu (czyt. staram się przygotowywać sos na bazie samych jajek i sera, nie szaleję z przyprawami, nie dopuszczam do tego żeby z sosu zrobiła się jajecznica).

wegetariańska carbonara

Jeżeli szukacie innych pomysłów na dania z makaronem to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i podzielicie się ze mną Waszymi wrażeniami 😉

Czas na grzyby

Wegetariańska Carbonara Linguine z Kurkami

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

makaron linguine lub spaghetti 200g

kurki ok. 100g lub więcej

cebule 2 małe sztuki

czosnek 2 ząbki

jajka 2 sztuki

ser cheddar 40g + ok. 55g do podania

oliwa do smażenia

sól i pieprz do smaku

liście szałwii do podania

Wykonanie:

Na oliwie podsmażmy posiekaną cebulę (przez ok. 8-9 minut). Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Do cebuli dodajemy posiekany czosnek i całe kurki.

Warzywa smażymy przez około 10 minut. W tym czasie roztrzepujemy jajka i z startym serem. Na patelnię przenosimy makaron i sos. Pamiętajmy aby zrobić to na minimalnym ogniu lub całkowicie bez (w przeciwnym razie jajka się zetną i powstanie jajecznica).

Danie podajemy z startym serem i posiekanymi liśćmi szałwii.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • Fabryka Pomysłów

    danie pierwsza klasa 🙂 również bardzo lubię kurki 🙂

  • Magdalena Baran

    uwielbiam! muszę zrobić Twoją wersję choć ciężko będzie z kurkami bo ostatnio znalazłam tylko 3 maciupeńskie…ja robię inną wersję niby carbonary choć nie jestem pewna czy tak to się powinno nazywać- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (razem z zalewą) 2 żółtka, ok 100ml mleczka kokosowego, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte- wszystko wybełtać i wymieszać z gorącm makaronem- no Adam chce się zaślinić jak to dostaje a przygotowanie zajmuje tyle co gotowanie makaronu:) polecam!

    • Wow o takiej wersji jeszcze nie słyszałam, brzmi bardzo ciekawie 😀

      Polecam Ci przepis, to danie które wydaje mi się że nie może nie smakować 😀 A zamiast kurek można użyć również pieczarek 😉

  • Wygląda nieprzyzwoicie dobrze 😀

    • I do tego jest nieprzyzwoicie smaczne 😉

  • Mamy jedno pudełeczko kurek i teraz najgorszy jest dylemat jakie danie z nich zrobić bo tyle jest świetnych przepisów! 😀

    • Znam te dylematy 😀 jutro też kupuję pudełeczko i będę czarować 😀

  • Uwielbiam makarony! <3 Będzie z tego przepisu obiad jak złoto 😉

    • Oj będzie, częstuj się 😉