Dzisiaj mam dla Was pyszny przepis – Wegetariańska Carbonara Linguine z Kurkami!
Ale się cieszę, że mogę się z Wami podzielić takim dobrym daniem! Takim, które jest proste, tanie i bardzo smaczne. Oczywiście również zdrowe, bo pomimo (jak dla mnie) sporej ilości sera nadal nie jest to bomba kaloryczna.
Uwielbiam kuchnię włoską. Wszelkiego rodzaju dania makaronowe to dla mnie prawdziwe uczty. A najbardziej lubię tę kuchnię za jej minimalizm i za to, że zawsze czuję się po niej najedzona, ale nie przejedzona. Wegetariańską carbonarę linguine postanowiłam wzbogacić o smak moich ulubionych grzybów, czyli kurek. Na ten pomysł wpadłam przyglądając się akcji kulinarnej Czas na grzyby. I tak powstała znakomita, kremowa, aromatyczna carbonara. W sam raz dla każdego głodomora i wielbiciela kuchni włoskiej oraz kurek 😀
Carbonarę robię często, bo jest to potrawa przed-treningowa mojego Męża 😀 Odkąd obejrzałam filmik na youtube pewnego Włocha o tym jak powinno się przygotowywać carbonarę, trzymam się włoskich reguł w jej przygotowaniu (czyt. staram się przygotowywać sos na bazie samych jajek i sera, nie szaleję z przyprawami, nie dopuszczam do tego żeby z sosu zrobiła się jajecznica).
Jeżeli szukacie innych pomysłów na dania z makaronem to kliknijcie tutaj -> klik! 😉
Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i podzielicie się ze mną Waszymi wrażeniami 😉
Wegetariańska Carbonara Linguine z Kurkami
2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)
Składniki:
makaron linguine lub spaghetti 200g
kurki ok. 100g lub więcej
cebule 2 małe sztuki
czosnek 2 ząbki
jajka 2 sztuki
ser cheddar 40g + ok. 55g do podania
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku
liście szałwii do podania
Wykonanie:
Na oliwie podsmażmy posiekaną cebulę (przez ok. 8-9 minut). Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Do cebuli dodajemy posiekany czosnek i całe kurki.
Warzywa smażymy przez około 10 minut. W tym czasie roztrzepujemy jajka i z startym serem. Na patelnię przenosimy makaron i sos. Pamiętajmy aby zrobić to na minimalnym ogniu lub całkowicie bez (w przeciwnym razie jajka się zetną i powstanie jajecznica).
Danie podajemy z startym serem i posiekanymi liśćmi szałwii.