Wegetariańska musaka

Myśląc o przyszłych wakacjach wracam wspomnieniami do tych ostatnich. A szczególnie w głowie mam wspaniałą, grecką kuchnię. To właśnie tam zjadłam ogromne ilości bakłażanów i grillowanych warzyw. A już najbardziej zapadła mi w pamięci wegetariańska musaka, którą dzisiaj postarałam się odtworzyć. Co prawda jest to czasochłonne danie, ale warte każdej minuty poświęconej w kuchni na jej przygotowanie.

wegetariańska musaka

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na obiad to kliknijcie tutaj -> klik!

Wegetariańska musaka

4 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 2 godzin (w tym 45 minut pieczenia i ok. 30 minut smażenia)

koszt 1 porcji to ok. 5.50 zł

Składniki:

bakłażan 1 sztuka

cukinia 1 sztuka

oliwa z oliwek do smażenia

ziemniak 1 sztuka

cebula 2 sztuki

czosnek 2 ząbki

wino białe ok. 20 ml

pomidory krojone 2 puszki

ciecierzyca konserwowa ok. 100 g

oregano 2 łyżeczki

pietruszka 1 pęczek

sól i pieprz do smaku

ser wędzony ok. 80 g

masło 10 g

mąka pszenna 1 łyżka

mleko 170 ml

jajka 2 sztuki

pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

pieczywo do podania

Wykonanie:

Bakłażan i cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie Plastry smażymy na oliwie po 3 minuty z obu stron.

Obieramy ziemniaka i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy je na oliwie po 5 minut z obu stron. Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na oliwie ok. 6 minut po czym zalewamy winem.

Redukujemy całość i zalewamy pomidorami. Przyprawiamy sos i gotujemy ok. 15 minut. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę bakłażana i cukinii.

Na to nakładamy ziemniaki (całość), ser i połowę sosu. Kolejko pozostały bakłażan i cukinię, resztę sosu i ser. Przykrywamy całość papierem aluminiowym i pieczemy ok. 25 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. Mąkę i masło rozpuszczamy w rondelku, a następnie zalewamy przyprawionym mlekiem. Mieszamy trzepaczką (cały czas gotując ) do redukcji sosu.

Następnie mieszamy sos z ubitymi jajkami. Tak przygotowanym sosem zalewamy musakę i (już bez przykrycia) pieczemy jeszcze ok. 30 minut.

Musakę podajemy z pieczywem.

 

Zapisz

Zapisz